Variobahnok Londonnak

iho/vasút   ·   2012.01.09. 16:42
kiskep_vario

A londoni közlekedési hálózatot üzemeltető Tramlink még 2011 nyarán rendelt hat Variobahn típusú, ötrészes villamost a Stadlertől. A Tramlinknek opciója van további nyolc jármű megrendelésére is. Az új villamosokkal a Tramlink a croydoni villamoshálózat megnövekedett utasforgalmát szeretné magas színvonalon kiszolgálni.

Az egyik londoni Variobahn<br>(fotók: Stadler)

A tesztek sikerrel zárultak, az első villamosok londoni érkezése január közepére várható. Ezt követi a villamosvezetők betanulása, és 2012 tavaszára a tervek szerint már mind a hat kocsi forgalomba áll majd.

Variobahn érkezése a kocsiszínbe

A hat londonin Variobahn száz százalékban alacsonypadlós, a megrendelő kérésére 385 milliméteres padlómagassággal. Ez könnyű beszállást biztosít a mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedő utasok számára is. A villamoson hetvenkét ülő- és százharmincnégy álló utas számára van hely. A kétirányú Variobahnok maximális sebessége nyolcvan kilométer per óra. A járművek 32,37 méter hosszúak és 2,65 méter szélesek. A kor elvárásainak megfelelően az utastér és a vezetőfülke egyaránt légkondicionált. A jármű a németországi, alagutakban közlekedő vasúti járművek tűzvédelmi előírásait meghatározó DIN5510-es szabványnak is maradéktalanul megfelel.

Kapcsolódó hírek