Vectronokat bérel a ČD a hamburgi expresszek vontatására

Korcsmáros Gábor   ·   2016.04.01. 17:15

A Cseh Vasutak (České dráhy) igazgatói tanácsának javaslatára tendert írnak ki tíz korszerű többáramnemű villamos mozdony tíz évig tartó bérlésére. A kontraktus értéke meghaladja az egymilliárd koronát (11 milliárd forint). A mozdonyokat elsősorban (az eddigi információk szerint nem kizárólag) a Prága–Berlin–Hamburg vonalra szánják. A vonalon ugyanis szigorú szerződési feltételek mellett a Cseh Vasutak a Deutsche Bahnnal kooperálva szolgálják ki a fontos nemzetközi vasútvonalat. A valamikori tervek még arról szóltak, hogy a 380-as sorozatú új Škoda mozdonyokat vetik be a hamburgi vonatok élére, ez azonban máig sem lehetséges bizonyos engedélyek beszerzése híján. A cseh 380-asok még mindig nem közlekedhetnek Németország területén maximális 200 kilométer per órás sebességgel, hanem csak 120 kilométer per órával. A német fél viszont azt követeli, hogy a Prágát Hamburggal összekötő EuroCity járatok minél rövidebb menetidővel, mozdonycsere nélkül közlekedjenek már idén decembertől. Ennek egyetlen módja jelenleg az, ha olyan mozdonyokat biztosítanak a csehek, amelyek már rendelkeznek német típusengedéllyel, s megfelelnek a szigorú követelményeknek.

A helyzet jelen állapotában kimondható, hogy vagy Vectronokat, vagy az idősebb Taurusokat bérlik majd a csehek, hiszen mindkét típusú mozdonyok Európa-szerte korlátlanul mozoghatnak. Az egyik cseh hírportál alá nem támasztott információi szerint a cseh vasúttársaság már tárgyal is az osztrák European Locomotive Leasing (ELL) társasággal a bérlés feltételeiről.

Csehországban a vasúti közlekedés mondhatni reneszánszát éli, tavaly zsinórban már hatodik éve nőtt az utasok száma. Az egy évvel korábbi eredményhez képest hatszáz ezerrel többen utaztak vonattal 2015-ben, összesen 176,6 millióan.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek