Veszélyben a vasútbiztonság

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.06.07. 08:45
kiskep_pv

A cseh vasúti infrastruktúra kezelője (Správa železniční dopravní cesty - SŽDC) közleményben fordult a cseh vasúthálózaton tevékenykedő szolgáltatókhoz, hogy szigorúan tartsák be a vasútbiztonsági szabályokat. Az idei év első öt hónapjában összesen ötvenhétszer haladtak meg tilos jelzést az országban. Ez a szám riasztóan magas, az egy évvel korábbi ugyanezen időszakhoz képest huszonöt százalékos emelkedést jelent. Jiří Svoboda, a SŽDC vezérigazgatója komoly aggodalmát fejezte ki az esetek szaporodásával kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy sok esetben nagyon kevesen múlott, hogy nem történt komolyabb személyi sérülés, vagy halálos baleset. A vezérigazgató szerint a vasút presztízse, mint biztonságos közlekedési eszköz forog kockán. A legutóbb Ústí nad Labem főpályaudvarán volt rendkívüli helyzet.

(fotó: zelpage.cz)

Május végéig tizenheten sérültek meg vörös jelzés meghaladása miatt, és csak a szerencsés egybeeséseknek és a vasutasok lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt komolyabb baleset, jelentősebb anyagi kár. A levélben az is olvasható, hogy a baleseteket emberi mulasztás okozza, a vasútbiztonsági berendezések és a technika minden esetben működött. Ezért a szolgáltatóktól azt kérik, hogy a mozdonyvezetőket kellő szigorral válogassák ki, ellenőrizzék képességeiket, a személyzet pedig szigorúan tartsa be a vasútbiztonságra vonatkozó szabályokat.

Az infrastruktúra-kezelőség bevallása szerint Csehország is le van maradva a vasúti biztosítóberendezések, mint például az ETCS rendszer telepítésével, amellyel meg lehetne akadályozni a hasonló eseteket.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek