Virtuális piacot nyitott az RCG az ukrán exportgabona elszállításához

iho/vasút   ·   2022.07.13. 12:00
obb_rcg_grainlane

A termelőket, a kereskedőket és a logisztikai szolgáltatókat összekötő, GrainLane elnevezésű online szolgáltatást az osztrák V_labs partnerségével hozták létre.

Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) azon elképzelése, hogy a társaság az európai gazdaság fenntartható logisztikai gerince legyen, nagy felelősséggel is jár: például az iparág motorjának működésben tartásával hatékony logisztikai megoldások által, akár még olyan krízishelyzetekben is, mint az Ukrajnát érintő tengeri blokád miatti jelenlegi gabonaszállítási visszaesés. Az RCG az orosz–ukrán háború február végi kitörése óta megszilárdította mezőgazdasági fuvarjait. A június végéig összesen 330 ezer tonnát kitevő vasúti fuvarokon felül a logisztikai vállalat digitális megoldásokat is bevet a mezőgazdasági áruk szárazföldi szállításának fellendítése érdekében.

Az ÖBB Holding nyílt innovációs csoportja és a külső vállalatépítő V_labs az RCG vezetésével kifejlesztette a GrainLane elnevezésű, nyílt és átlátható online piacot a mezőgazdasági árukhoz, összekapcsolva az ukrán termelőket a kiskereskedőkkel, a fogyasztókkal és a logisztikai szolgáltatókkal. A szolgáltatás segítségével néhány kattintással elérhetővé válik a részletes gabonakínálat – még olyan részletek is, mint a fehérjetartalom, hagyományos vagy organikus művelés stb. –, és kéréseket is lehet indítani. Sikeres találat esetén kölcsönösen megjelennek az elérhetőségek, majd le lehet adni a szállítási igényeket. A GrainLane így az ukrán termelők, valamint az európai és afrikai vevők és kiskereskedők közötti virágzó piac alapja, akiknek a háború előtt gyakran nem volt üzleti kapcsolata egymással.

A GrainLane minden fél előtt díjmentes és bármikor igénybe vehető a www.grain-lane.com webcímen. Az oldal jelenleg hatszáznál is több felhasználót jelenít meg és több mint 61 ezer tonna mezőgazdasági terméket kínál, vonzó árakon: többek között búzát (tonnánként kétszáz eurótól), szóját (tonnánként 580 eurótól) vagy száraz kukoricát (tonnánként 169 eurótól). Az érdeklődők a részletekről egyénileg állapodhatnak meg az eladókkal, majd a GrainLane partnerhálózatának köszönhetően szállítási támogatási szolgáltatást is választhatnak. Az ukrán termelők ezzel könnyen és biztonságosan érhetik el az olyan nemzetközi felvásárlókat, mint a malmokat, kiskereskedőket, exportőröket, valamint sok mást.

A világgazdaság és főleg a mezőgazdasági kereskedelem eddig soha nem tapasztalt kihívásokkal néz szembe az Ukrajnában dúló harcok kitörése óta. Ennek egyik példája, hogy a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrnek számító Ukrajnában több mint húszmillió tonna gabona ragadt. A háborúig a készleteket tengeren szállították, a kikötők viszont most orosz blokád alatt állnak, ami súlyos következményekkel jár a teljes ellátási lánc biztonságára nézve:  a globális napraforgóolaj-termelés ötven százaléka, a kukorica tizenöt százaléka, a búzatermelésnek pedig tizenkét százaléka Ukrajnából ered. Afrika gazdasága ráadásul nagymértékben függ ezektől az exporttermékektől.

A V_labs Ausztria vezető vállalatépítő társaságaként segíti az ügyfeleket abban, hogy független startupokként valósítsanak meg digitális innovációkat. A társaság ennek során többek között az ötletelést, a prototípuskészítést, a tervezést, az informatikai fejlesztést és még az online marketinget is vállalja. A V_labs jelenleg körülbelül harminc alkalmazottat foglalkoztat bécsi, budapesti és dornbirni helyszínein.

Az ÖBB Nyílt Innovációs Csapata már korai szakaszban is, ügyfélközpontúan támogatja az innovatív ötletek érvényesítését és továbbfejlesztését az ÖBB-csoportban. Ez kiterjed a termékek és szolgáltatások belső innovációjától kezdve a teljesen új üzleti modellek kidolgozásáig.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A vállalat a világ 18 országában van jelen, ezek közül tizenötben saját alkalmazottakkal Az RCG 34 különböző nemzetiségű, összesen 5755 logisztikai szakembere évente körülbelül 463 ezer vonatot – naponta nagyjából 1270-et – közlekedtet le biztonságosan, évente 94 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 28 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik. Ráadásul így évente körülbelül 1,1 millió tonna szén-dioxid kibocsátását is megelőzi Ausztriában.

(X)

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek