Vitorlásverseny Afrika körül

MTI   ·   2011.10.06. 15:33

Románia után Hollandiában mutatkozott be a magyar szervezésű Afrika-kerülő vitorlásverseny, az Africa-Europe Challenge (AEC), amely jövőre rajtol, és kulturális eseménysorozatot, valamint humanitárius programokat is magában foglal.

A Gál József földkerülő vitorlázó és Kondricz Péter nemzetközi jogász által életre hívott projekt hágai sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a részvételi lehetőségek szélesítése érdekében úgynevezett iskolahajókat vonnak be az egyedülálló projektbe, ezzel a lépéssel ugyanis megteremtik a lehetőséget arra, hogy a profi vitorlázók mellett azok is részesüljenek a kalandból, akik ritkán, vagy még soha nem jártak vitorláson.

Pieter de Kam, az AEC-flottához elsőként csatlakozott holland Astrid nevű vitorlás kapitánya bemutatta az 1918-ban épített, 42 méter hosszú kétárbocos iskolahajót.

Az Astrid

Az AEC mezőnye a tervek szerint egy éven át tartó útja során vitorlázza körbe Afrikát. A hajók Máltáról vágnak neki az útnak, a Szuezi-csatornán, majd a Vörös-tengeren haladnak végig, aztán Dél-Afrikát megkerülve a nyugati part mentén térnek vissza a Földközi-tengerre. A mezőny a résztvevő afrikai országok állomásain - 18-20 megálló a terv - hét-tíz napot tartózkodik, és itt pályaversenyek mellett kulturális programokra is sor kerül. A projekt már elnyerte Schmitt Pál köztársasági elnök támogatását, az Európai Unió elvi pártfogását, továbbá a vitorlás és sportszakma elismerését.

Az elképzelések között szerepel gyermekprogram elindítása, iskolai testvérkapcsolatok kiépítése, továbbá turisztikai események létrehozása, az EU és az Afrikai Unió intézményrendszerének kölcsönös bemutatása.

Kapcsolódó hírek