Vonattal a reptérre

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.11.03. 12:30
kiskep

Aduásznak mondható az új vasúti összeköttetés Ostrava és az ottani Leoš Janáček Repülőtér között, hiszen egyik csehországi légikikötőnek sincs közvetlen kapcsolata az országos vasúthálózattal – Prágában is csak tervek vannak a reptéri gyorsvasút építésére. A Cseh Televízió információi szerint már csak az uniós támogatásra várnak.

közismert 810-es cseh Bz a Studénka–Sedlnice vonalon<br>(fotó: zelpage.cz)

A csehországi vasútiinfrastruktúra-kezelő társaság (SŽDC) és a Morva-Sziléziai kerület is lezárta a közbeszerzési pályázatot, megvannak a kivitelező cégek. Tavasszal kezdik építeni és korszerűsíteni a reptérre vezető vasutat. A már meglévő Studénka–Sedlnice vasútvonalat a Viamont DSP modernizálja, a teljesen újonnan megépülő pályaszakaszt az Eurovia CS valósítja meg. A 3 kilométeres új vasútvonal a morvaországi iparváros repteréről a studénkai mellékvonalra kapcsolódik majd Sedlnice megállónál. Maga a repülőtér Mošnov közigazgatási területén található.

az új vasútvonalat piros színnel jelölik

A Studénka–Veřovice mellékvonalat Sedlnice megállóig villamosítják és felújítják, itt építik meg a rákapcsolódó teljesen új vasutat Mošnovig, vagyis az ostravai reptérig. Ezzel a repülőtérről közvetlenül elérhetővé válik a Bohumín–Přerov–Břeclav észak-déli fővonal (II. vasúti korridor). A nagyobb pályakapacitás érdekében Bartošovice mellett megépül egy kitérő is. A  létező hatkilométeres Studénka–Sedlnice pályaszakaszt 327 millió koronáért (3,6 milliárd forint) újítják fel, az új háromkilométeres szakaszt pedig 438 millió koronáért (4,9 milliárd forintért) építik meg. Mindezt úniós támogatás segítségével. A tervek szerint már a 2013/14-es menetrendi időszakban szállítanak majd utasokat a vonatok. A felújítást követően a vonatok gyorsabban, 80 helyett 100 kilométer per órás sebességgel haladhatnak majd. A megépülő vasútvonal várhatóan fellendíti majd a mošnovi ipari parkot is.

Kapcsolódó hírek