Zéró kibocsátású szállítás – kísérleti projekt indult Bécsben

iho   ·   2024.07.29. 12:00
00_becs_zero

A Bécsi Gazdasági Kamara három évig tartó, „Zéró kibocsátású szállítás” elnevezésű kísérleti projektjében harminckét cég önként vállalta, hogy az osztrák főváros 1. és 2. kerületébe kizárólag zéró kibocsátású járművekkel hajt be.

A Bécsben megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megmutassa, az osztrák gazdaság folyamatosan a fenntarthatóságra és a klímavédelemre törekszik, és akár már most képes a karbonkibocsátás nélküli közlekedés megvalósítására. A résztvevők között különböző iparágakban tevékenykedő kisvállalkozások és nagyvállalatok is megtalálhatók, számos közülük már most száz százalékban nulla kibocsátással tud szállítani a megjelölt kerületekben, mások folyamatosan érik majd el a teljes karbonsemlegességet a projekt végére.

A nulla kibocsátás megvalósításában fontos tényező a töltési infrastruktúra. Éppen ezért a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie elektromos töltőoszlopokat helyez el a résztvevők rakodási területén, ezáltal az árumozgatás ideje alatt a járműveket helyben lehet feltölteni villamos energiával.

– A gazdaság is hozzá akar járulni Bécs klímasemlegességéhez. Ennek egyik fontos eleme a gazdasággal összefüggő közlekedés. A „Zéró kibocsátású szállítás” projekttel a városon belüli kibocsátásmentes szállítmányozás lehetőségeit és kihívásait szeretnénk láthatóvá tenni, illetve Bécs vállalkozásainak a karbonsemlegesség irányába tett törekvéseit támogatni – nyilatkozta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke a jövőbeni célokkal kapcsolatosan.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek