Zöld teherautók: Budapestről Szegedre egy töltéssel már kényelmesen lejöhetünk úgy is, ha tele van a raktér

iho   ·   2022.09.18. 09:00
01_byd_elektromos_teherauto

Elektromos teherautó szakmai napot tartott az ország egyik legnagyobb hazai tulajdonban lévő haszonjármű kereskedelmi vállalkozása, az Eurotrade Kft.: egy BYD furgon és egy kisteherautó volt a főszereplő.

A BYD ETP3 furgon 2,4 tonna össztömegű jármű, terhelhetősége 780 kilogramm. A raktérének térfogata 3,5 köbméter. A jármű teljes terhelés mellett 275 kilométert tud megtenni egy töltéssel. A töltési ideje váltóáram esetén 0,5 óra, egyenáram esetén 5,5 óra. A furgonban BYD Blade akkumulátor van, ami a gyártó legújabb technológiájú elektromos áram tároló rendszere. A Blade akkumulátorok lítium-vas-foszfát kémiát használnak és a cellák biztonságosabbak mint a többi lítiumion akkumulátor.

(fotók: Eurotrade)

A szakmai napon bemutatott elektromos teherautó az ETM6-os volt. Ennek az össztömege 7,4 tonna. A terhelhetőség a jármű felépítményétől is függ. A dobozos felépítményű teherautó hasznos terhelhetősége 2780, míg a platós-ponyvás felépítményűé 3140 kilogramm. A teljesen feltöltött LiFePo4 akkumulátorral 200 kilométert tehetünk meg teljes terhelés mellett. Húsz százalékról száz százalékra egyenárammal egy óra alatt tölthetjük fel az akkukat. A jármű fejlett vezetéstámogató rendszerekkel van felszerelve – LDW, FCW, ACC, AEBS –, ebben a méretben jelenleg ez az egyetlen elérhető elektromos teherautó a piacon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek