Forgalomba álltak az első lett RegioPanterek

iho/vasút   ·   2023.12.24. 16:00
pv_lett_skoda_regiopanter_16ev

A Vivinek keresztelt vonatok első három példánya már dolgozik, még idén közel húszra bővül a flotta.

A Škoda Group által megépített, 16EV típusú, a cseh és szlovák térségben RegioPanterként ismert villamos motorvonatok november 17-én szerezték meg a lettországi típusengedélyt. Ennek köszönhetően a lett nemzeti vasút, a Pasažieru vilciens (PV) a napokban menetrend szerinti forgalomba is állíthatta az első szerelvényeket a főváros Riga és Tukums, Aizkraukle, Skulte, valamint Egļava között.

A vasúttársaság tervei alapján még az éven tizennyolcra bővülhet a kereskedelmileg termelő vonatok száma.

A Škoda-vonatok a lett „keresztségben” a Vivi márkanevet kapták: a szó a „Vienā vilcienā” (magyarul: egy vonaton) kifejezésből alkotott szóösszevonás. A PV szerint a márkanév nemzetközi szinten is értelmezhető, az A-ból B-be történő gyors, kiszámítható és megbízható eljutást szimbolizálja. Nyelvészetileg a vivi a latin vivus („élő”) szóból származtatható, kihangsúlyozva a mobilitást, a lehetőségek az élethez, valamint a fenntartható fejlődést a vasúti közlekedésen keresztül – írja a Railvolution.

Ahogy az iho is beszámolt róla, a PV 2019 júliusában kötött egy több mint hatmilliárd cseh korona (jelenlegi árfolyam alapján bő 90 milliárd forint) értékű megállapodást a Škoda Transportationnel 32 széles nyomtávú, három kivoltos egyenáramról üzemelő, 160 kilométer per óra sebességre alkalmas motorvonat beszerzéséről.

(Nyitóképünkön az első lett Vivik egyike még a tesztek során, 2022 decemberében. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek