Három hétig pihenhetnek a Csörgők Sátoraljaújhely felé

iho/vasút   ·   2018.03.30. 16:15
400px_csorgo_80c

Ütemtervnek megfelelően halad a 80-as vasútvonal északkeleti szakaszának (80c) fejlesztése, mely tavaly nyáron indult el és várhatóan 2019 júniusáig tart. A jelenleg zajló munkálatok miatt 2018. április 3-tól 20-ig Mezőzombor és Sátoraljaújhely állomások között lép életbe teljes kizárásos vágányzár. Ennek következtében Szerencs és Sátoraljaújhely között az összes vonat helyett vonatpótló autóbusz közlekedik (a menetrend pdf-ben ide kattintva érhető el). A zempléni határváros összesen bő nyolc hónapra marad vonatok nélkül: április 21-től december 9-ig Sárospatak és Sátoraljaújhely között hordják majd az utasokat vonatpótló autóbuszok, mivel a két állomás közti nyíltvonali szakasz felújítása és villamosítása következik. Az április 21-től május 31-ig tartó időszakban az esti utolsó vonatpár helyett a teljes Szerencs–Sátoraljaújhely szakaszon pótlóbusz közlekedik.

A villamosítási és pályafelújítási munkálatok miatt április 3-tól 20-áig az összes vonat helyett pótlóbusz közlekedik Szerencs és Sátoraljaújhely között, Sárospatak és Sátoraljaújhely között pedig egészen decemberig maradnak a gumikerekűek (fotó: Kovács Máté)

Az áprilisban kezdődő vágányzár ideje alatt Bodrogkeresztúr állomáson a korábban megkezdett állomási útátjáró-átépítések is befejeződnek, ennek során az állomás környékén megváltozik a forgalmi rend. Az állomás Sátoraljaújhely felőli, Arany János utcai útátjáróját április 3-án délelőtt tíz órától április 10-én délután négy óráig, a Miskolc felőli, Kisfaludi utcai átjáróját pedig április 11-én délelőtt tíztől 22-én délután négyig lezárják a forgalom elől. A közúti és gyalogos átjárók lezárása alatt a kijelölt terelőútvonalakon, a többi átjárót használva tudnak az erre utazók közlekedni. A terelések idején a kihelyezett KRESZ-táblák segítenek az eligazodásban.

A villamosítási munkálatok jelenlegi állása szerint Sátoraljaújhely állomáson, valamint az Olaszliszka-Tolcsva–Sárospatak állomásközben teljesen elkészült a felsővezeték-hálózat. Mezőzombor és Bodrogkeresztúr, valamint Bodrogkeresztúr és Olaszliszka-Tolcsva között pedig már állnak a felsővezeték kiépítéséhez szükséges oszlopok. Jelenleg Bodrogkeresztúron állítják a felsővezeték-tartó oszlopokat. Bodrogkeresztúron és Sárospatakon 2017-ben kezdődtek meg az állomáskorszerűsítési munkák, melyek az idei év első felében tervezetten befejeződnek. Olaszliszka-Tolcsva állomás vágányrendszerének átépítése idén februárban kezdődött meg, a kivitelezés jelenleg is ütemterv szerint folyik, várhatóan júniusra teljesen el is készül.

Júniusra gyakorlatilag el is készül a Mezőzombor-Sárospatak szakasz felújítása és villamosítása, decemberig már csak az utolsó állomásköz korszerűsítése marad hátra (forrás: NIF Zrt.)

A teljes projekt keretében a 46,3 kilométer hosszú vasúti vonalszakaszon kiépül a villamos felsővezetéki rendszer a szükséges energiaellátó rendszerrel együtt. Az utaskomfort emelése érdekében korszerűsítik az állomásokat és a megállóhelyeket: térvilágítást, korszerű utastájékoztató berendezéseket szerelnek fel. Az állomásokon a sínkoronától számított ötvenöt centiméter magas (Sk+55) magasperonokat hoznak létre, új villamos váltófűtő berendezéseket építenek be, továbbá új, D55 típusú biztosítóberendezéseket telepítenek.

Sárospatak és Sátoraljaújhely között négy kilométer hosszon megtörténik az árvízvédelmi feladatot is ellátó földmű- és pályaszint egy méteres megemelése, csökkentve ezzel a Bodrog áradása esetén fellépő forgalomszüneteltetés kockázatát. A fejlesztést követően a két állomás között is visszaállítják a száz kilométer per órás kiépítési pályasebességet az állandó és ideiglenes lassújelek megszüntetésével.

A beruházás a tervek szerint 2019 nyarán fejeződik be. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek