Hazánkban az RCH első villamos-hibrid tolatómozdonya

iho/vasút   ·   2022.05.23. 12:00
rch_crrc_hibridmozdony_461002

A maga nemében Európában egyedülálló technológiát képviselő járművet a következő hónapokban a magyarországi engedélyezéshez és forgalomba helyezéshez szükséges teszteknek vetik alá.

Megérkezett Magyarországra a Rail Cargo Hungaria (RCH) által a világ legnagyobb vasúti járműgyártó társaságának számító CRRC Grouptól még 2019 szeptemberében megrendelt két villamos-hibrid tolatómozdony első példánya, melyet a kínai cég leányvállalata, a szintén kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. fejlesztett ki az RCH egyedi specifikációi szerint, a megrendelő logisztikai feladataira optimalizálva.

A hibridmozdonyt a Magyarországon egyedüliként országos lefedettséggel végzett egyeskocsi-fuvarozás terén piacvezető vasúttársaság tolatási szükségleteinek megfelelő ellátása érdekében rendelte meg. Az egyeskocsi-fuvarozás a legköltségesebb vasútüzemi tevékenység, melynek során tolatási műveletekkel rendezik szét vagy állítják össze egy-egy tehervonat vagonjait a kisebb állomásokon és a rendezőpályaudvarokon. Az RCH ehhez többnyire a MÁV-Starttól vesz igénybe régebbi, korszerűtlen dízel tolatómozdonyokat. A MÁV-Start szolgáltatásainak csökkenése miatt azonban az RCH stratégiailag fontos célja a saját tolatási képesség erősítése. Emiatt, valamint a költségek csökkentése és a fenntartható működés érdekében rendelte meg a mozdonytípus technológiai kifejlesztését és gyártását. Az elkészült gépet kedvező, a karbantartást is magában foglaló pénzügyi feltételek mellett, az engedélyezési folyamat lezárulta után veszi bérbe a társaság.

A Kína délkeleti részén, Hunan tartományban gyártott mozdony tömege 74 tonna, technológiája az elektromos piacon is egyedinek számító villamos-akkumulátoros hibrid. A jármű lítium-titanát akkumulátort alkalmaz a tolatási műveletek teljesítésére. Nagykapacitású energiatárolási technológiájának köszönhetően a felsővezetékkel rendelkező szakaszokon feltölti a mozdonyba szerelt akkumulátort, javítva a jármű hatékonyságát. Vontatási teljesítménye felsővezetékes üzemmódban 850 kilowatt, akkumulátoros üzemmódban pedig 350 kilowatt. A mozdony felsővezeték nélküli pályán egy nyolcszáz tonnás szerelvényt 85 percig képes vontatni húsz kilométer per órás sebességgel – a kocsirendezést is ehhez hasonló tempóval szokták végezni.

Az első kész mozdony tavaly szeptemberben érkezett meg Kínából Európába. Ezt követően a csehországi velimi próbapályán végeztek el vele számos statikus és dinamikus tesztet. A 97 55 0461 002-6 pályaszámú jármű az engedélyek megszerzését követően Magyarországon lát majd el feladatokat, és főleg rendezőpályaudvarokon, valamint iparvágányokon végez majd kiszolgálást – hazánkban ugyanis az iparvágányok és rakodóvágányok többsége felett nincs felsővezeték, ezért a vasútvállalatok jelenleg költséges és környezetszennyező dízelgépekkel oldják meg a tolatást.

Az új tolatómozdony a tervek szerint 2022 második felében állhat napi üzembe.

(Nyitóképünkön az RCH első hibrid tolatómozdonya érkezik meg Budapestre. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek