Ismét a Škodától vesz motorvonatokat az Elron

iho/vasút   ·   2023.01.26. 15:00
skoda_elron

Az észt vasúttársaság tíz villamos RegioPantert rendelt.

Az Elron még 2021-ben vásárolt hat villamos motorvonatot a cseh gyártótól, a napokban bejelentett beruházás ennek a megállapodásnak az opciója. Az alaprendelés járműveit jelenleg is építi ostravai üzemében a Škoda Group, a vonatokat 2024 végéig fogják leszállítani. Az új rendeléssel a beszerzés értéke 147 millió euróra (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 58,5 milliárd forintra) nő.

A cseh gyártó a járműveket a Cseh Vasutaknak (ČD) és a szlovák ŽSSK-nak épített, regionális forgalomra szánt RegioPanter motorvonatok, valamint a lett nemzeti vasút LDz által 2019-ben rendelt szerelvények alapjain építi meg. Utóbbiakhoz jelentősen hasonlóak lesznek az észt vonatok: mindkét típus széles, 1520 milliméteres nyomtávú. A lett vonatoknak köszönhetően a Škoda már megfelelő tapasztalattal rendelkezik az Elron egyedi igényei szerinti járművekhez.

Az észt motorvonatok kétáramneműek lesznek: képesek lesznek üzemelni a hagyományos, három kilovoltos egyenáramú, valamint a 25 kilovolt 50 hertzes váltakozó áramú hálózatról is, így majd a Tallinn–Tartu viszonylaton is, mely szakasz villamosítása várhatóan 2024 végére készül el. Az ajtóknál alacsony belépésű járműveket a hidegebb balti klímának megfelelően alakítják ki. A fedélzeti kényelmi szolgáltatások listáján olyan dolgok szerepelnek, mint a külön tér két kerekesszéknek és négy babakocsinak, a légkondicionált utastér, az ingyenes vezeték nélküli internet, a hálózati és USB-csatlakozók, az első osztályú rész, valamint olyan kivehető ülések, melyek nyáron még több helyet kínálnak kerékpároknak, télen pedig síléceknek. Sőt, néhány szerelvényen még büférészt is ki fognak alakítani – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az észt Škoda-motorvonatok látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek