Leállított mellékvonalak: mégis lehet jegyet váltani a pótlóbuszokon!

iho/vasút   ·   2023.08.02. 11:00
vonathelyettesitobusz

A vonathelyettesítő autóbuszok négyszáz forintos teljesárú jeggyel, a kedvezményre jogosultak számára ötven vagy kilencven százalékos kedvezménnyel vehetők igénybe.

Mint ismeretes, augusztus elsejétől további intézkedésig tíz regionális vasútvonalon, illetve vonalszakaszon vonathelyettesítő autóbuszok szállítják az utasokat. A MÁV–Volán-csoport és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) intézkedése okán a vonathelyettesítő buszokon is váltható menetjegy az utazáshoz, azok számára, akik nem rendelkeznek előre megváltott vasúti menetjeggyel vagy bérlettel.

Az egységes árú „helyettesítő vonaljegy” ára megegyezik a legalacsonyabb besorolású, tíz kilométeres övezetű, teljesárú menetjegy négyszáz forintos árával, ezenkívül ötven, illetve kilencven százalékos kedvezményt tartalmazó változata is megvásárolható.

A jegy kizárólag készpénzért váltható meg az autóbuszvezetőnél.

A vonathelyettesítő járatokon az elővételben vásárolt jegyekre és bérletekre a vasúti üzletszabályzat, díjszabás és kedvezményrendszer érvényes marad, valamennyi a viszonylatra érvényes vasúti menetjegy érvényes, valamint azokon vármegye- és országbérletekkel is utazhatnak. A jegyeket legkényelmesebben és leggyorsabban továbbra is online, a MÁV applikációval vagy az Elvira menetrendi tervező segítségével tudják megvásárolni az utasok. Azok, akik nem rendelkeznek vármegye- vagy országbérlettel, illetve nem tudnak előre vasúti menetjegyet venni, ők augusztus elsejétől a buszokon megvásárolható helyettesítő vonaljeggyel tudnak utazni a tíz regionális vonal buszjáratain.

A Volánbusz az érintett regionális vonalak kiszolgálásához a korszerű és környezetkímélő, hazai gyártású szóló autóbuszait állította forgalomba, ezáltal nem csak kiszámíthatóbbá, de a korábbinál kényelmesebbé is vált az utazás. A legújabb beszerzésű autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek. A buszokat csendes járású, alacsony károsanyagkibocsátású, az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja. Kerékpárok nem szállíthatók a buszokon.

A megváltozott közlekedési rendek, menetrendek elérhetők a MÁV honlapján, továbbá az elektronikus értékesítési és utastájékoztató felületeken (MÁV app, Elvira). Az érintett regionális vonalak térségének lakosságát, utasait a vasút- és autóbuszállomásokon, megállóhelyeken kihelyezett, valamint a vasúttársaság honlapján is elérhető térképes tájékoztatók is segítik az eligazodásban.

Az érintett mellékvonalak:

  • 38-as számú Somogyszob–Nagyatád;
  • 47-es számú (Dombóvár–)Godisa–Komló;
  • 78-as számú Balassagyarmat–Ipolytarnóc;
  • 89-es számú (Miskolc-Tiszai–)Nyékládháza–Tiszaújváros;
  • 98-as számú Abaújszántó–Hidasnémeti;
  • 103-as számú Karcag–Tiszafüred;
  • 114-es számú (Mátészalka–)Kocsord alsó–Csenger;
  • 121-es számú Újszeged–Mezőhegyes;
  • 125-ös számú Mezőhegyes–Battonya;
  • 146-os számú Lakitelek–Kunszentmárton(–Szentes).

(Nyitóképünkön a Tiszaújváros és Miskolc között vonatot helyettesítő buszjárat. Kép forrása: MÁV–Volán-csoport)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek