Nagysebességre kapcsol Kalifornia

iho/vasút   ·   2023.09.03. 09:00
chsr_kalifornia_nagyseb

Az állam nagysebességűvasúti hatósága, a CHSRA hat, 355 kilométer per órás sebességre képes villamos motorvonatra írt ki közbeszerzést.

A testület a napokban hagyta jóvá a tenderkiírást. Az érdeklődő gyártók novemberig adhatják be jelentkezésüket, az előminősített cégeknek pedig 2024 első negyedévében kell beadni pályázatukat. Az első két vonat várhatóan 2028-ban kezdheti meg a forgalomba állításhoz szükséges teszteket, a nagysebességű futópróbákon a tervek szerint 390-nel is fognak repeszteni. A fennmaradó négy szerelvényt 2030 végéig szállítják majd le.

A vonatok a San Francisco és Los Angeles közé tervezett nagysebességű vasútvonal elsőnek megépülő, Merced és Bakersfield közötti, 275 kilométer hosszú szakaszán állnak majd forgalomba.

A CHSRA úgy véli, a közbeszerzés kiírása jelentős mérföldkő a kaliforniai Központi-völgy (Central Valley), valamint az állam északi és déli részét összekötni tervezett nagysebességű vasúthálózat szempontjából.

A kaliforniai nagysebességű vasúthálózat középső szakasza már kivitelezés alatt áll (térkép forrása: Wikipedia)

A szerződés magába foglalja a szerelvények és a mozdonyvezető-szimulátorok megtervezését, legyártását, tesztelését és üzembe állítását, az infrastruktúrával való kapcsolódási pontok tervezési kritériumainak kidolgozását, továbbá a harminc évre szóló karbantartást és alkatrészellátást – számol be a Railway Gazette.

A California High-Speed Rail (CHSR) egy körülbelül nyolcszáz mérföld (cirka 1300 kilométer) hosszú, normál nyomtávú, kétvágányú, nagysebességű vasúthálózat lesz, összekapcsolva az amerikai állam főbb városait: San Franciscót, Los Angelest, a kalifornai főváros Sacramentót, valamint San Diegót. A 25 kilovolt 60 hertzes váltakozó áramú rendszerrel villamosítandó vonalak legnagyobb részén a vonatok 350 kilométer (220 mérföld)/órás legnagyobb üzemi sebességgel tudnak majd közlekedni, egyes rövidebb szakaszokon 110 mérföld (180 kilométer)/óra lesz a felső határ.

(Nyitóképünkön az egyik nagy esélyes, a Siemens Mobility CHSR-színekre festett Velarójának látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek