Pesa-motorvonatokkal frissül a lengyel regionális járműflotta

iho/vasút   ·   2024.01.06. 18:20
kolejemazowieckie_pesa

A Mazóviai vajdaság tizenhat kétrészes villamos szerelvényt szerez be a hazai gyártótól, egy zsákvonalat pedig fővonalba kötnek be.

A 458,5 millió złoty (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 40 milliárd forint) értékű kontraktust a napokban írták alá. A kontraktus a járműveken felül azok karbantartását, valamint a vonatszemélyzet típusismereti képzését is magába foglalja. A vonatok kiszolgálásához egy karbantartóbázist is létre fognak hozni Radomban. A beszerzés egy összesen huszonkét szerelvény vásárlását tartalmazó program része.

A Regio 160 típusú járművek várhatóan 2026 végén állhatnak forgalomba a vajdaság tulajdonában álló Koleje Mazowieckie (KM) vasúttársaság kötelékében. Az új motorvonatok kezdetben a Radom–Drzewica, Radom–Dęblin, Radom–Skarżysko–Kamienna és a Radom–Warka–Varsó viszonylatokon fognak közlekedni.

A vasúttársaságtól elmondták, forgalomba állították a svájci Stadlertől vásárolt hatvanegy Flirt villamos motorvonatot, ez a beszerzés rekordnak számít a lengyel vasút történelmében. Szerződést írtak alá a korszerű radomi létesítmény megépítéséről, most pedig újabb szerelvényeket vesznek.

A járműbeszerzéssel viszont nem áll meg a fejlesztések sora a Varsó közelében fekvő Mazóviai vajdaságban. A közelmúltban 45 millió złotyt (közel négymilliárd forintot) különítettek el a villamosított, de mindössze tizenkét kilométeres Bąkowiec–Kozienice szárnyvonal meghosszabbítására, ami során 23,5 kilométer hosszan épülhet ki villamosított, egyvágányú vonalszakasz zöldmezős beruházásként a 8-as számú Varsó–Radom–Krakkó fővonalon található Dobieszyn állomásáig. A 321 millió złoty (cirka 28 milliárd forint) értékű projekt 2026 és 2028 között valósulhat meg az úgynevezett „Vasút plusz” (Kolej Plus) program részeként, aminek célja olyan térségekbe elvinni a vasúti személyszállítást, ahol jelenleg nem elérhető. A költségekből 48 millió złotyt (közel 4,2 milliárd forintot) állnak a helyi önkormányzatok. A program a vajdaságban négy olyan vasúti projektet érint, melyeket a Kolej Plus-ra előterjesztettek – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az új Pesa-vonatok látványterve. Kép forrása: KM / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek