Sűrűbben közlekednek a tehervonatok a trieszti kikötő és Ausztria között

iho/vasút   ·   2023.02.22. 09:00
cma_cgm_kontenervonat

Linzbe, Bécsbe és Wolfurtba is elérhetőek fuvarok.

Jelenleg hetente két-két közvetlen vonat indul a trieszti Trieste Marine Terminalból (TMT) a linzi terminálba és a bécsi Wien Sud Terminalba, ezek az eddigi, a két ausztriai célpont és Trieszt között háromszögalakzatban közlekedő EVO-járatokat váltják ki. Az új szolgáltatás a Rail Cargo Grouphoz (RCG) tartozó Rail Cargo Operator (RCO) és a trieszti kikötőt üzemeltető multimodális fuvarozó, az Alpe Adria közötti együttműködés következtében jött létre.

Trieszt és Linz viszonylatában a vonatok hétfőnként és csütörtökönként rajtolnak az olasz kikötőből, az ausztriai végpontból pedig szerdánként és szombatonként indulnak. A Trieszt–Bécs útvonalon hétfőn és szombaton startolnak Triesztből a szerelvények, a császárvárosból pedig hétfőn és vasárnap indulnak vissza.

A TMT 2022 végétől a német–svájci–osztrák hármashatárnál, a Boden-tó közelében található, ezzel stratégiai elhelyezkedésű Wolfurtba is indít közvetlen fuvarokat. A vonatokat az Alpe Adria közlekedteti az MSC globális konténerfuvarozó hajótársaság megbízásából. Az új fuvar azonban nem az első összeköttetés a két város között: a TMT és Wolfurt között, Villachon át egyeskocsi-fuvarozás is igénybe vehető.

Ausztria és a trieszti kikötő a kikötői vámműveletek felgyorsítása érdekében is együttműködik. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) azon dolgozik, hogy összekapcsolja Triesztet a dél-ausztriai Villach-hal. Ez a szolgáltatás várhatóan enyhíteni fogja a kikötő zsúfoltságát azáltal, hogy a konténereket a hajóról közvetlenül a tehervonatokra rakodják át, továbbá Ausztriában is végrehajtanak majd vámműveleteket. Az ÖBB szerint mindkét ország vámhatósága biztos abban, hogy még az idei év végéig lezárhatják a szükséges egyeztetéseket. A megbeszéléseket követően a vasúti folyosó elérhetővé fog válni a trieszti kikötő és a Logistik Center Austria Sud (LCA Sud) szárazkikötő között közlekedő összes vonat előtt. A kezdeményezés célja, hogy erősítse a régió szerepét azáltal, hogy tranzitterületből logisztikai csomóponttá alakítja, miközben jelentős mennyiségű munkahelyet is teremt – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: CMA CGM / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek