Új RCG-fuvar Ukrajnába

iho/vasút   ·   2023.05.11. 15:00
00_rch_gabonavonat

Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) az Ukrán Vasutakkal (Ukrzaliznyicja, UZ) indítja el Bécs és Kijev közötti intermodális TransFER-szolgáltatását.

Európa egyik vezető logisztikai szolgáltatójaként az ÖBB Rail Cargo Group már eddig is széleskörű intermodális TransFER-összeköttetéseket nyújtott Eurázsia-szerte. A Bécset Kijevvel összekötő új fuvar Budapestet és Lvivet (Lemberg, Lvov) is kiszolgálja, ezzel az ÖBB teherfuvarozási leányvállalata kínálja az első rendszeres, nagy gyakoriságú intermodális összeköttetést Ukrajna és Közép-Európa több logisztikai csomópontja között.

Az ÖBB vezérigazgatója, Andreas Matthä elmondta, a vasúti árufuvarozás az elmúlt évek több nemzetközi válsága során bizonyította rendszerszintű jelentőségét az ellátás biztonságának fenntartásában. Abból, hogy Ukrajna bekerült az RCG nemzetközi hálózatába, nemcsak a kelet-európai ország profitál: a vasúti árufuvarozást illetően egész Európának közelebb kell kerülnie egymáshoz. A szakember szerint ez egy fontos lépés a helyes irányba a gazdaság, az országok és a környezet szempontjából is.

Az UZ igazgatótanácsának tagja, Vjacseszlav Jeromin elmondta: Ukrajna az európai ellátási láncok egyik nélkülözhetetlen forráspiaca, különösen a nyersanyagok és a mezőgazdasági termékek területén. Az Ukrán Vasutak minőségi szállítási szolgáltatásokkal szeretné garantálni az országnak az európai szállítási hálózatokba történő integrációját, hogy hatékonyan kapcsolhassák össze a beszállítókat és a fogadópiacokat az európai kikötőkkel és logisztikai csomópontokkal.

Az RCG 2022 márciusa óta intenzíven támogatja Ukrajnát szállítási és logisztikai szolgáltatásokkal. Csak a mezőgazdasági termékek területén több mint kétmillió tonnát exportáltak – ez havonta száznál is több tehervonatot jelent, többet, mint bármely más európai árufuvarozó vállalatnál.

Az osztrák központú cég az Ukrán Vasutakkal együttműködésben kapcsolja össze Ukrajnát az Európai Unióval, sőt azon is túl. Ez a megrendelőknek számos előnyt nyújt, többek között teljes hozzáférést az RCG tengeri, kontinentális és eurázsiai összeköttetéseihez; Budapestről és Bécsből történő fuvarozást bármely európai célállomásra; fix menetrendi időpontokat és vonzó tranzitidőket; valamint heti legalább egy fuvart mindkét irányban.

Az európai, a magyar–ukrán határig tartó, normál nyomtávú szakaszon az RCG felel a vontatásért. A társaság további logisztikai szolgáltatásokat is kezel majd, például terminálszolgáltatásokat, vámkezelést az import és az export terén, és még sok mást. A magyar–ukrán határ és Kijev közötti széles nyomtávú szakaszon az UZ fogja vontatni a szerelvényeket.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ 18 országában jelen lévő RCG 34 különböző nemzetiségű, összesen 5887 logisztikai szakembere évente körülbelül 448 ezer vonatot – naponta nagyjából 1230-at – közlekedtet le biztonságosan, évente több mint 88 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 27,5 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek