Visszaesett a svájci árufuvarozás

iho/vasút   ·   2023.10.31. 18:00
swissterminal_schweizerzug

Az idei év első hat hónapjában hat százalékkal, 13,9 millió tonnára csökkent a síneken szállított áruk mennyisége 2022 első félévéhez képest. A közúti teherszállítás sem lehet büszke.

Ezzel egyidejűleg az Alpokon át történő vasúti áruszállítás piaci részesedése is – ha nem is jelentősen, de – csökkent: 72,7 százalékot tesz ki.

A tendenciára a svájci szövetségi közlekedési hivatal (FOT) hívta fel a figyelmet. Úgy vélik, 2024-ben is nehéz idők következnek a számos tervezett infrastrukturális munka okán. Ráadásul a Gotthárd-bázisalagút sem üzemelhet teljes kapacitással jövő nyárig az idén augusztusi tehervonatsiklás miatt, mely óta a műtárgy részlegesen le van zárva. Egy másik, szintén némileg negatív tendencia, hogy a tehervonatoknak csak körülbelül a fele jut el időben a rendeltetési végállomására. Ezt a tranzitforgalom alacsony megbízhatóságával magyarázta a FOT.

Az árufuvarozás visszaesése nem csak a vasutat érinti Svájcban, az alpesi ország útjain közlekedő kamionok száma is csökkent 2023 első félévében: 13 ezerrel kevesebb, összesen körülbelül 463 ezer fuvart teljesítettek. Ez 2,7 százalékkal, cirka százezer tonnával alacsonyabb, mint 2022 első hat hónapjában.

Habár a vasúti szállítást támogatók szemében ez pozitív eredmény, a vasút számára viszont akkor lenne jó hír, ha ez az árumennyiség tehervonatokon haladt volna. A helyzet azonban épp az ellenkező: a teljes árufuvarozási piac 19,1 millió tonnával esett vissza, Svájcban pedig egymillió tonnával. A közlekedési hivatal ezt a csökkenést a jelenlegi európai gazdasági fejleményeknek, valamint számos iparág, például az acélipar, a vegyipar és az autóipar csökkenő termelékenységének tulajdonítja – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Swissterminal / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek