1-es: besegít a Volánbusz, érvényesek a vasúti bérletek a buszokon is

iho   ·   2023.09.18. 09:31
04_1-es_elkezdodott

A Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vonalon hétfőtől jelentősen módosult a menetrend a Biatorbágy és Szárliget közötti pályafelújítás következtében. Kollégánk kora reggel óta a helyszínen követi az átállás fejleményeit.

A felkészülés és eligazodás megkönnyítése érdekében létrehozott mav.hu/egyesvonal weboldalon már minden lényeges információ megtalálható – köztük közlekedési rendek, utazási javaslatok, menetrendek, térképek, értékesítési, valamint jegy- és bérletelfogadási tartalmak.

A vágányzár első ütemében, szeptember 18-ától október 26-áig érvényes menetrendek elérhetők az Elvira menetrendi keresőben és a MÁV applikációban, így már ennek segítségével tudják megtervezni az utazásukat. Az online utazástervezéshez kizárólag a vasúttársaság fenti két menetrendi tervezőjét vegyék igénybe.

A menetrendtervező felületeken kívül a létrehozott 1-es vonali weboldalról letölthető hirdetmények, valamint az IC- és a személyvonatok pótlóbuszainak menetrendjei, a megállási helyeket bemutató táblázatok, helyszínrajzok is támogatást nyújtanak az eligazodásban. Mindemellett a vasútvonal mentén lévő térségekre, településekre lebontva bemutatják a főbb változásokat és az igénybe vehető vonatokat, pótlóbuszokat, valamint a menetrend szerinti Volánbusz-járatokat.

Kattintson képeinkre, nézze meg Vörös Attila galériáját!

A vonattal vagy pótlóbusszal való eljutási lehetőségek mellett a Volánbusz térségi járatai is besegítenek. Ezek igénybevétele miatt a vasúti bérleteket elfogadja a Volánbusz Tatabánya és Budapest között. Az aloldalon viszonylatonkénti bontásban megtalálható az érintett járatok listája. Ezenkívül a BKK az M4 metró teljes szakaszán elfogadja a győri vonalra érvényes vasúti jegyeket és bérleteket. A Keleti pályaudvar és Sopron, illetve Szombathely között közlekedő IC-k, valamint a Mura és Dráva InterCity-k helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők a teljes útvonalukon. A nemzetközi vonatokon (Railjet xpress, EuroCity, EuroNight) a Keleti pályaudvar és Tatabánya között lehet utazni helyjegy váltása nélkül.

Akik a közlekedési rend változása miatt lemondanak az utazásukról a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalra érvényes, de fel nem használt menetjegyük árának – kezelési költség levonása nélküli – visszatérítését kérhetik. Ennek módjáról és feltételéről is informálódhatnak az aloldalon.

Az állomásokra, megállóhelyekre ez elmúlt napokban mindenhová kikerültek az irányítótáblák, hirdetmények, térképek. A vonatokon, állomásokon a hangosbemondás és a kijelzők is felhívják a figyelmet a változásokra, így például a pótlóbuszok közlekedésére és az átszállásokra. A közvetlen személyes tájékoztatás érdekében az első néhány napban a Déli és a Keleti pályaudvaron, valamint a Kelenföld és Tatabánya közötti állomásokon és Győrben utastájékoztatási munkatársak segítenek az eligazodásban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek