A Borostyánút nyomán

iho/közút   ·   2012.07.07. 10:22

Az úton most természetesen nem a Balti-tenger mellékének kincsét, a borostyánt szállítanák Róma, a Birodalom felé, a közlekedési irány fontossága azonban mit sem változott az évezredek alatt.

A svéd, a lengyel, a cseh, a szlovák, a magyar és a horvát régiók együttműködése hozta létre az észak-déli európai folyosó kiépítésére a Central European Transit Corridor (CETC) Európai Területi Társulást. Az egyezményt magyar részről, Vas megye képviseletében Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke írta alá.

Az Európai Területi Társulás formula az önkormányzatoknak, a régióknak és az államoknak nyújt lehetőséget a határokon túli együttműködésre, fejlesztéseikhez uniós támogatásra is pályázhatnak.

Az Európai Unió fő közlekedési irányai (a keleti bővítéssel) nyugat-keleti irányban húzódnak, az észak-déli összeköttetés viszonylag kevés. 2004-ben a svéd Skane régió kezdeményezte az új közlekedési folyosó létrehozását, ekkor még a Balti-tengertől Pozsonyig. Két évvel később csatlakozott Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megye, a horvátországi Varasd és Zágráb térsége, a szlovákiai Nagyszombat és a csehországi Brno régiója. A szerveződés a közúti kapcsolatokon kívül a vasúti és a vízi összeköttetést is kívánja fejleszteni.

Kapcsolódó hírek