A CAF a nyerő!

iho   ·   2013.12.31. 15:28

Az új budapesti villamosok beszerzésére kiírt közbeszerzésen 2013. augusztus 23-án hirdettek először eredményt: akkor a CAF nyert a Škoda, a Stadler és a Siemens előtt. Ezt a döntést támadta meg a cseh gyártó, akiknek keresetét a benyújtott hiánypótlások elégtelen voltára hivatkozva elutasították. Az értékelés során hét okot kifogásoltak: nem tudták bizonyítani, hogy tulajdonosi szerkezetük megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, szakmailag és műszakilag is alkalmatlannak bizonyult a pályázat, emellett az oktatásra és a karbantartási eszközökre vonatkozó ajánlat nem volt megfelelő, a beadott árajánlat pedig gazdaságilag ésszerűtlen volt. Emiatt a CAF augusztusban kihirdetett győztes ajánlatát ismételten érvényesnek fogadták el. A közbeszerzési eljárások szabályosságát ellenőrző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az új eljárást lezáró döntésről pozitív tartalmú, támogató tanúsítványt adott ki.

Amennyiben a kihirdetett eredmény ellen nem nyújtanak be újabb jogorvoslati kérelmet, a tárgyalások a baszk gyártóval már 2014 januárjában elkezdődhetnek, de a kész villamosok szállítása a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt 2015 végéig nem lesz teljesíthető.

A tenderen győztes gyártó 37 (opcionálisan 87), teljesen alacsonypadlós villamost szállíthat Budapestre, amelyek az 1-es, a 3-as vonalon és a budai fonódó hálózaton állhatnak üzembe. A beszerzés becsült értéke az opcionálisan lehívható járműveken kívül nettó 35,3, azokkal együtt 111,7 milliárd forint, a projekt támogatási aránya 99,33 százalék. A támogatási szerződés az opciós járművek beszerzésére nem nyújt fedezetet, egy későbbi, a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus idejére eső újabb támogatási döntéssel szerezhetők meg a további források – áll a BKK sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.