A Cseh Vasutak megy, a Regiojet jön

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.10.06. 18:45
kiskep

A Student Agency leányvállalata, a Regiojet magán vasúttársaság a decemberi menetrendváltástól új vonatpárt közlekedtet a Prága–Ostrava–Zsolna–Túrócszentmárton–Besztercebánya–Zólyom vonalon. A vonatra buszcsatlakozás fog várni Besztercebányán a Felső-Garammente és Rimaszombat felé, amelyet a Student Agency biztosít majd. Az idei menetrendi időszakban már létezik a Prága–Túrócszentmárton viszonylat, lényegében ennek a meghosszabbítását tervezik dél felé.

A Tátrával a háttérben már mindennaposak a hosszú sárga szerelvények<br>(fotók: Regiojet)

Mindez akkor történik, amikor a szlovák ZSSK és a cseh ČD vasúttársaságok által közös megállapodás alapján a Prágából eddig Zólyomba közlekedő két nappali közvetlen vonatpárt Zsolnáig vágják vissza. A Cseh Vasutak azzal magyarázzák a Fatra és Detvan járatpárok rövidítését Zsolnáig, hogy a Puhó környékére tervezett jövő évi pályafelújítási munkák miatt késések és az ütemes menetrend megbomlására lehet számítani, ezért inkább csak átszállással oldják meg a kapcsolat fenntartását. Ezzel szemben a Regiojet mégis a közvetlen vasúti kapcsolat indítása mellett döntött, mégpedig azért, mert az ő járataik az északi vonalon közlekednek, így elkerülik a Puhó és Zsolna közti vágányzárakkal tűzdelt szűk pályaszakaszokat.

Van, aki forrón szereti... Bőséges a minibar ajánlata az Astrákban

A Regiojet vonatpárja Zólyomból a személypályaudvarról (Zvolen osobná stanica) hajnali 4 óra 8 perckor indul majd, Besztercebányán 4:57-kor lesz, Prágába pedig 11:58-kor érkezik. Visszafelé a cseh fővárosból 14:46-kor indul majd a vonat, Besztercebányán 21:26-kor lesz, Zólyomba pedig 21:52-kor érkezik. A vonathoz mindkét irányban buszcsatlakozás is lesz Rimaszombatra a Felső-Garammentén keresztül. A vonat Csehországban a megszokott északi útvonalon, Ostrava, Olomouc és Pardubice állomások érintésével jut Prágába. A magán-vasúttársaság egyelőre részletesebb információkat nem hozott nyilvánosságra, ami a jegyárakat és a szolgáltatások mértékét illeti, egy azonban biztos, a román gyártmányú Astrákat itt is beveti majd a Regiojet.

Egy különlegessége máris van a járatpár indításának, mégpegig kiszolgálási jellegű. A Regiojetnek ugyanis nincs saját dízelmozdonya, amivel vontathatná a nem villamosított Túrócszentmárton (Martin)–Besztercebánya vonalon a vonatát. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint valamelyik cseh magánvasúttól bérel majd a Regiojet Búvárokat.

Besztercebányán ilyen busz vár majd a Rimaszombat irányába továbbutazókra

Az új zólyomi összeköttetésen kívül a „csehszlovák repcevasút” decembertől tovább erősíti a kassai járatait is, az eddig heti három alkalommal közlekedő éjszakai vonatpár már naponta fog közlekedni. A Regiojet leginkább a magas szintű fedélzeti szolgáltatásairól híres, ezzel nyeri meg legtöbb utasát. A Közép-Európában még mindig komfortos osztrák, svájci és német használt kocsikon ingyenes üdítőket (kávét, teát) osztanak, van wifi hozzáférés is, több heti- és napilapot is osztanak az utasoknak, ingyen. A menetjegy pedig minden esetben magában foglalja a helybiztosítás árát, amely kötelező a Regiojet vonatain. Minden kocsiban külön utaskísérő szolgálja ki az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek