A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások május 24-étől

iho/vasút   ·   2021.05.23. 09:00
vaganyzar_2020_01

Jó pár aprómunka lesz a héten, semmiképpen se rutinból vonatozzanak!

140-es Félegyházáig járnak a szegedi vonatok

A Budapest–Szeged vonalon május 25-én a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kiskunfélegyháza és Szeged között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Néhány vonat kivételével a vonatok a Nyugati pályaudvarról korábban indulnak, illetve a Nyugatiba később érkeznek. A szegedi intercityk Budapest–Cegléd között több helyen is megállnak, hosszabb menetidővel közlekednek. A pótlóbuszok közlekedése miatt Hódmezővásárhely felé, és onnan a megszokott csatlakozások nem biztosítottak a vágányzár ideje alatt.

(térképek: MÁV-Start)

Karbantartás az 1-es végén

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon május 29-én és 30-án számos vonat menetrendje kismértékben módosul, mert Nagyszentjános és Győrszentiván között karbantartást végeznek. A módosított vonatok többsége a megszokott időponthoz képest – több esetben csak egy-egy szakaszon – 1–6 perccel később közlekedik.

 • a Sopron, illetve Szombathely felől Budapestre közlekedő InterCity vonatok 8 és 21 óra között 1 perccel korábban indulnak Győrből.
 • a Hegyeshalom felől Budapestre közlekedő 61-es és 67-es számú gyorsvonat 1 perccel korábban indul Győrből.
29-es: a héten véget ér ez a felújítási fázis

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva május 30-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között továbbra is pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. Déli pályaudvar és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal utazhatnak a Déli pályaudvartól Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

Éjszakai menetrend-módosulás és vonatpótlás Somogyban

A Dombóvár–Gyékényes vonalon május 25-étől 30-áig éjszakánként módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Kaposvár és Jákó-Nagybajom között pótlóbuszok szállítják az utasokat 21 órától éjfélig.

A Dombóvár–Gyékényes vonalon közlekedő pótlóbuszok közlekedéshez igazodva a Somogyszob–Nagyatád vonalon is módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

70-es: nem minden vonat megy el Szobig a hétvégén

A Budapest–Vác–Szob vonalon május 29-én és 30-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Nyugati pályaudvarról 8:28 órakor induló gyorsított vonat Szob helyett csak Nagymarosig közlekedik. A Szob felé közlekedő vonatok Nagymaroson várakoznak, a bevárják a Szobról érkezőket, ezért Szobról 15 óráig 1 perccel, 15 óra után 10 perccel korábban indulnak a vonatok, viszont Nagymarostól már a menetrend szerint közlekednek. Néhány reggeli és késő esti Budapest felé közlekedő vonat kivételével a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között változatlan menetrend szerint közlekednek a vonatok.

71-es: egy esti S71-est pótlóznak pénteken

A Budapest–Veresegyház–Vác vonalon május 28-án Vácrátót és Vác között a Nyugati pályaudvarról Vácra 23:06-kor induló S71-es vonat helyett pótlóbusz közlekedik, karbantartás miatt.

100-as: javában dolgoznak Vecsés és Monor között

A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon június 18-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Elkezdődik a Vecsés–Üllő–Monor szakaszon felújítása, és több fázisban, tervezetten ősz végéig tart.

Néhány vonat kivételével a vonatok a Nyugati pályaudvarról korábban indulnak, és később érkeznek oda, a Nyugati és Cegléd között hosszabb menetidővel közlekednek. Egyes vonatok eltérő megállási renddel vagy nem teljes útvonalukon közlekednek, illetve teljes útvonalon szünetel a közlekedésük.

S50-es jelzésű járatok

 • A monori S50-es vonatok rövidebb útvonalon, Budapest-Nyugati és Vecsés között munkanapokon közel 30 percenként, hétvégénként óránként közlekednek, mindkét irányban minden állomáson, megállóhelyen megállnak. Vecsés és Üllő között óránként pótlóbusz közlekedik helyettük. A csak munkanapokon csúcsidőben közlekedő vonatokhoz Vecsés és Monor között közlekedő pótlóbuszok csatlakoznak (hajnalban Budapest felé, délután Monor felé).

S50-es pótlóbuszok

 • Vecsés és Üllő között naponta 5:58-tól 20:59-ig óránként közlekednek pótlóbuszok.
 • Munkanapokon Vecsés és Monor között 14:35-től 18:35-ig óránként.
 • Naponta Üllő és Vecsés között 8:38-tól 21:38-ig óránként.
 • Munkanapokon Monor és Vecsés között 5 órakor és 5:55-kor, valamint Üllő és Vecsés között 7:03-kor, 8:08-kor.
 • Május 26-27-én az éjjeli pótlás Vecsés és Üllő között Szolnok felé 1:13-kor és 3:13-kor, Budapest felé 0:13-kor indul.
 • Vecsés-Kertekalja vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra onnét egy kilométerre, Vecsés, Iskola utca autóbusz-megállónál lehet felszállni vagy azokról leszállni.
 • Hosszúberek-Péteri vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra Péteri, Hosszúberek-Péteri autóbusz-megállóhelyen lehet fel- vagy leszállni.

Z50-es jelzésű zónázóvonatok, délutáni G50-es járatok

 • A zónázó vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Cegléd között óránként közlekednek, néhány vonat kivételével Üllő állomáson és Hosszúberek-Péteri megállóhelyen is megállnak. Ezen felül munkanapokon délután Budapestről 14:38-tól 18:38-ig óránként G50-es vonatok indulnak Cegléd, illetve Szolnok felé, Vecsés, Monor, Monorierdő, Ceglédbercel, Ceglédbercel-Cserő megállásokkal.
 • Budapest és Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity és sebesvonatok
 • Néhány vonat kivételével a Nyíregyháza, illetve Záhony felé, valamint felől közlekedő intercity és sebesvonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között összevonva (egyesítve) közlekednek, Monor állomáson is megállnak. A vonatokat Cegléd állomáson kapcsolják össze, illetve kapcsolják szét. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe. Vasárnaponként egyes sebesvonatok Újszász és Rákos felé kerülő úton közlekednek Budapest irányába.

Budapest-Nyugati és Szeged közötti intercityk

 • A szegedi intercityk több helyen megállnak: egész nap Monoron mindkét irányban, Budapestről Szeged felé délutánonként 13:43-tól 20:43-ig pedig Pilisen és Albertirsán is. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe.

S36-os, G43-as jelzésű vonatok

 • Munkanapokon reggel az S36-os és a G43-as jelzésű vonatok nem közlekednek Üllő és Kőbánya-Kispest között. Ugyancsak kimarad a menetrendből a Kőbánya-Kispestről Budapest-Kelenföldre 7:12-kor induló (3592-es számú) S36-os személyvonatot.
 • Néhány járat menetrendje módosul a Budapest–Újszász–Szolnok, a Debrecen–Mátészalka és a Tuzsér–Záhony vonalon.

Az utazás előtt érdemes tájékozódni a közlekedő vonatok menetrendjéről. Minden érintett járatra rá lehet keresni a megújult Elvirában, továbbá az Android és iOS platformon működő MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Pályakarbantartás miatt pótlózni kell a 147-esen is

A Kiskunfélegyháza–Szentes vonalon május 25-étől 28-áig a Szentesről 13:53-kor Kiskunfélegyházára induló vonat csak Kunszentmárton és Kiskunfélegyháza között közlekedik, 14:32-kor indul Kunszentmártonból. A Kiskunfélegyházáról Szentesre 16:38-kor induló vonat helyett Kunszentmárton és Szentes között pótlóbusz közlekedik, mert Kunszentmárton és Nagytőke között pályakarbantartást végeznek.

A 130-ast is érinti a Kunszentmárton és Nagytőke közötti pályakarbantartás

A Szolnok–Szentes vonalon május 25-étől 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kunszentmárton és Szentes között pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert Kunszentmárton és Nagytőke között pályakarbantartást végeznek.

Menetrend-módosítás a 16-oson

A GYSEV Szombathely–Hegyeshalom vonalán május 25-étől 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Május 25-én és 26-án éjjel Répcelak és Csorna között pótlóbusz szállítja az utasokat egy-egy vonat helyett, mert pályakarbantartást végeznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek