A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások szeptember 28-ától

iho/vasút   ·   2020.09.27. 15:00
vaganyzar_2020_01

A legfontosabb változás a villamosítás újbóli beindulása a 29-esen. A többi nagy munka ismert, de van pár új „apróság” is.

29-es: vége a szezonnak, újra belehúznak a villamosításba

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon szeptember 28-ától december 12-éig módosul a menetrend az észak-balatoni vasútvonal Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakaszának villamosítása miatt. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve egyes éjszakákon Székesfehérvár és Aszófő között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg.

(térképek: MÁV-Start)

Több vonat nem közlekedik a Déli pályaudvar és Tapolca között. Helyettük Székesfehérvárig a menetrend szerinti elővárosi és távolsági vonatokkal lehet eljutni, onnét pedig pótlóbuszokkal továbbutazni Balatonfüred, illetve Aszófő felé. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a szeptember 28-ától új menetrend szerint közlekedő Balaton és Tópart InterCity vonatokkal is utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

41-es: jó sok munkát adott a Rinya-patak áradása

A Dombóvár–Gyékényes vonalon december 12-éig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, továbbá Beleg és Somogyszob állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy Intercity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, amelynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon december 12-éig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

70-es: még két és fél hét átszállás Nagymarosnál

A Budapest–Szob vonalon Nagymaros és Szob között egy vágányon közlekednek a vonatok, módosított menetrend szerint és hosszabb menetidővel. Az egy vágányon zajló közlekedés miatt néhány S70-es és G70-es vonat a csak a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedik, helyettük Nagymaros és Szob állomások között továbbra is pótlóbuszokkal lehet utazni várhatóan október 15-éig.

A Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedik a Nyugati pályaudvarról 6:15-kor, 14:25-kor, 16: 25-kor, 17:25-kor, 18:25-kor, 20:25-kor induló vonat. Onnan Szobig pótlóbuszokkal kell utazni. Szobról Nagymarosig pótlóbuszok szállítják az utasokat a 7:20-kor induló vonat helyett.

80-as: még egy kis pályakarbantartás Füzesabony és Mezőkövesd között

A Budapest–Miskolc vonalon szeptember 24-étől október 12-éig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Füzesabony–Mezőkövesd között végzett pályakarbantartási munkák miatt. Az intercity vonatok a Keleti pályaudvarról öt perccel korábban, óra 25 perckor indulnak Miskolc felé.

Nyugati: dolgoznak serényen a pályaudvar tetején

A Nyugati tetőszerkezetének felújítása miatt december 4-éig egyes ceglédi elővárosi és a záhonyi-nyíregyházi sebesvonati közlekedésben változások lesznek.

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő sebesvonatok Zugló megállóhelyről indulnak és oda érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett. A sebesvonatokhoz a Nyugatiból Zuglóig az InterCity és elővárosi vonatokkal utazhatnak. Zuglóból ugyancsak igénybe vehetők a Nyugatiig az IC és elővárosi vonatok. Vasárnaponként a Záhonyból 13:03-kor és 15:03 induló sebesvonat, a Nyíregyházáról 17:01 órakor induló Televonat, továbbá a Zajtáról 14:34-kor induló Hétmérföldes sebesvonat a Nyugati pályaudvarig közlekedik.

Munkanapokon a Szolnokról 5:40-kor induló gyorsított vonat Zuglóig közlekedik. A Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat a Nyugati pályaudvarra érkezik. Zuglóból indul 17:34-kor Szolnokra egy gyorsított vonat hétfőtől csütörtökig.

A vágányzár miatt a Budapest-Nyugati–Zugló szakaszon kimaradó feláras vonatok helyett a közel azonos időben induló pót-és helyjegyköteles vonatokat is igénybe vehetik az utasok, felár megfizetése nélkül. A BKK M3-as metró felújítása miatt a közlekedés zavartalan biztosítása érdekében az érvényes BKK bérlettel rendelkező utasok részére bevezetett felármentesség továbbra is érvényben marad. Az adott vonatra érvényes felárral nem rendelkező utas, a vonaton legfeljebb a menetjegyén feltüntetett kocsiosztályon, a szabadon maradt helyet foglalhatja el.

Vonatpótlás végig a 101-esen

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon október 29-éig a vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Corona nemzetközi intercity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével kerülő úton, módosított menetrend szerint közlekedik.

Upgrade-elik lelkesen a 110-est is

A Debrecen–Mátészalka vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Október 11-éig a legtöbb vonat helyett Hajdúsámson és Nyírbátor, néhány járat esetében Debrecen és Mátészalka között pótlóbuszok közlekednek pályafelújítás miatt.

108-as: délutánonként lesz, hogy pótlóznia kell

A Debrecen–Füzesabony vonalon december 12-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat, pályafelújítás miatt. A Debrecen–Tiszalök vonalon is pótlóbuszok járnak december 12-éig a Debrecen–Hajdúböszörmény, Hajdúnánás szakaszon.

Tramtrain: hát igen...

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon december 12-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

42-es: kerülni kell

A Budapest–Pusztaszabolcs–(Dunaújváros) vonalon szeptember 30-áig egyes vonatok módosított menetrend szerint, illetve kerülő útirányon közlekednek a Budapest-Kelenföld–Százhalombatta állomások között végzett pályakarbantartás miatt.

Pótlózni kell a 8-as nyugati végén

A GYSEV Sopron–Csorna közötti vonalszakaszán szeptember 28-ától október 9-éig pótlóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartás miatt.

Éjszakánként buszra kell szállni a 21-esen

A GYSEV Szombathely–Szentgotthárd vonalán szeptember 28-ától október 2-áig, 5-étől 9-éig, továbbá 12-étől 16-áig éjjelente Szombathely és Körmend között, valamint október 19-étől 21-éig éjjelente Körmend és Szentgotthárd között pótlóbuszok közlekednek. A Sopron–Szentgotthárd viszonylaton közlekedő vonatok menetrendje Sopron és Szombathely között nem változik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek