A lengyel fuvarozók nem tiltakoznak tovább az ukrán határon

MTI/iho   ·   2024.01.17. 15:00
Kamion

Sikerült megállapodniuk a lengyel fuvarozóknak saját védelmük érdekében, így március elsejéig felfüggesztik a november eleje óta tartó tiltakozásukat a lengyelukrán határon. 

A hét elején kötött megállapodás betűje szerint a lengyel fuvarozók felfüggesztették a lengyel–ukrán határon november eleje óta tartó tiltakozásukat. Dariusz Klimczak lengyel infrastrukturális miniszter tájékoztatása szerint egy hétpontos megállapodás született, ami egyebek mellett a lengyel és az ukrán fél közötti megegyezés végrehajtásának nyomon követéséről szól, továbbá az Európai Unióval a lengyel fuvarozók támogatásáról folytatandó párbeszédről, az engedély és szerződés nélküli szállítások megszüntetését célzó szigorúbb ellenőrzésekről, valamint a fuvarozó szervezetek részvételéről a lengyel–ukrán határon kialakult problémákkal foglalkozó munkacsoportban. 

A megállapodás értelmében a fuvarozók március 1-jéig felfüggesztik a Dorohusk–Rava Ruska, Hrebenne–Jahotyin, valamint Korczowa–Krakovec határátkelőkön folytatott forgalomlassító akciójukat.

A november 6-án elindított tiltakozás során a fuvarozók a z az ukrán szállítók zállítmányozási engedélyek rendszerének visszaállítását követelték . A rendszert az ukrajnai háború kezdete után egy uniós döntés értelmében függesztették fel. Szorgalmazták továbbá az ukrajnai háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozócégek ellenőrzését, működési engedélyeik visszavonását. Azt is követelték, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptető rendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

November végén a Medyka–Sehinyi lengyel–ukrán határátkelőnél a lengyel földművesek is tiltakozni kezdtek. Az akciót január 6-án a lengyel agrárügyi tárcával kötött megállapodást követően felfüggesztették.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek