A péntek este a vasúti baleseteké volt

iho/vasút   ·   2017.12.23. 09:00
ausztriai_vonatbaleset_kislid

Az ausztriai baleset felvételeinek forrása a heute.at, itt az egyik oldalára dőlt emeletes Menyét látható

Bécstől néhány kilométerre északnyugatra, Klosterneuburg mellett történt az egyik baleset, Kritzendorf és Unterkritzendorf állomások között. Egy Kremsből a bécsi Franz-Josefs pályaudvarra tartó személyvonat, és egy Tullni irányába haladó Citijet ütköztek oldalirányban egymásnak. A szerelvények kocsijai  kisiklottak, kettő közülük fel is borult, az utasok egy része nem tudta elhagyni a sérült kocsikat.

A Kritzendorfból, Klosterneuburgból és Höfleinből kivonuló mentőegységek este nyolc óra előtt befejezték az utasok kimentését az ablakokon át, a húsz sérültből négy súlyos, őket helikopterrel szállították kórházba.

Az egyik érinett szerelvény egy Cityjet

A vonatokon tartózkodó utasok arról tanúskodtak, hogy a szerelvények már nagy sebességgel haladtak, amikor az ütközés történt. Johanna Mikl-Leitner tartományi miniszterelnöknő is a helyszínen kísérte figyelemmel a mentést.

St.Andrä-Wördern und Klosterneuburg-Weidling között jeélenleg szünetel a vonatközlekedés, a bécsi Franz-Josefs pályaudvar és Tulln között nem közlekedik az S40-es járat, helyettül pótlóbuszokkal lehet utazni. Az ÖBB ígérete szerint a pályát még ma felszabadítják, addig is körülbelül másfél órával hosszabb lesz az érintett vonalon az utazási idő.

Napvilágot láttak az első vélemények is a baleset okairól, a vizsgálóbizottság még az éjszaka kiszállt a helyszínre. Norbert Höfer közlekedési miniszter szerint elsősorban nem technikai hibára, hanem emberi mulasztásra lehet gyanakodni.

A Cercanías-szerelvény nem tudott megállni a vágányzáró baknál (forrás: Daily Mail)

Spanyolországban negyvenöten sérültek meg, amikor egy madridi elővárosi szerelvény elérve végállomását, Alcalá de Henarest, nem tudott megállni és nekiment a vágányt lezáró ütközőbaknak. Szemtanúk szerint az emeletes szerelvény viszonylag lassan, de fékezés nélkül haladt az ütközésig. A sérültek elsősorban vágásokat és zúzódásokat szenvedtek, négyen vannak súlyosabb állapotban. Mivel a beleset az állomás átmenővágányait nem érintette, a forgalom ezen a vonalon csaknem zavarok nélkül bonyolódik tovább. Az érintett szerelvény a C7-es Cercanías(elővárosi)-járat volt, mely Madrid, Princípe Pio vágállomásról Chamartinon és Atochán ár közlekedig Alcalá de Henares végállomásig.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek