A Száva kocsiszínben indul a BKV idei nyíltnap-sorozata

iho/vasút   ·   2024.04.17. 12:00
hannoveri_1533_szava

Április 20-án a száztíz éves villamos kocsiszín tíz év után nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt. Forgalmi- és nosztalgiajárművek, vezetett csarnoklátogatás, szakmai érdekességek az egész napos, ingyenes rendezvényen.

A villamosközlekedés fejlődését követve 24 villamos kocsiszín épült Budapesten a 19. század végén és a 20. század elején. Mára – a fogaskerekű telephelyét is beleszámolva – összesen tíz remíz működik. Ezek közé tartozik a Kőbánya és Kispest határán álló Száva kocsiszín (1091 Budapest, Üllői út 197.), ahol jelenleg a fővárosi villamosflotta legfiatalabbjának számító CAF-villamosokat és a TW 6000-es, népszerű nevén hannoveri villamosokat tárolják és javítják.

Az április 20-án délelőtt tíztől délután 16 óráig tartó nyílt napon a látogatók a telephelyről üzemeltetett két járműtípus mellett közelebbről megtekinthetik a forgalomból jól ismert KCSV és T5C5 (Tatra) villamosokat, valamint a nosztalgiaflotta 611-es egyedi példányát és az ikonikus UV villamost. Különleges bemutatóval is készülnek a kocsiszín dolgozói: daruval a levegőbe emelnek egy Tatra villamost.

A telephely élete és az ott folyó szakmai munka iránt mélyebben érdeklődőket két vezetett túra is várja: a járműszerelő csarnokban egy CAF-ot és egy hannoveri járművet felülről, egy hannoverit pedig a szerelőaknából alulnézetből is meg lehet tekinteni, a villamosok felsővezetékének áramellátásáért felelős áramátalakítóban pedig annak főbb egységeit és működésének technikai részleteit lehet megnézni.

Akiket inkább a villamosvezetés vonz, a nyílt napon részt vehetnek a Tatra-szimulátor bemutatóján, és korlátozott számban kipróbálhatják azt. A túravezetésekre és a szimulátorbemutatóra előzetesen regisztrálni kell, a regisztrációs linkek a program előtti napokban lesznek elérhetők a BKV honlapján.

A kisebbeket a duplacsuklós Játszóbusz várja, valamint a Muki teherszállító mozdony, amelyen a telephelyen belül lehet utazni. A gyűjtőknek lehetősége lesz BKV-s relikviák és ajándéktárgyak vásárlására is.

A rendezvény napján a Határ út és a Száva kocsiszín között R42-50-es számmal, normál díjszabással igénybe vehető Tatra és MUV villamosok szállítják a látogatókat. A járatok a Határ útról (42-es oldal) a rendezvény időtartama alatt minden óra 00 és 30 perckor, a kocsiszínből pedig minden óra 27 és 57 perckor indulnak. A járat útvonala: Száva kocsiszín–Határ út M–42-es vonal–Tulipán utca–Hofherr Albert utca–Villanytelep–50-es vonal–Határ út M–Száva kocsiszín.

A BKV Zrt. a programváltoztatás jogát fenntartja.

(Nyitóképünkön egy hannoveri villamos kanyarodik ki a Száva kocsiszínből. Kép forrása: villamosok.hu)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek