ABB vontatási konténerekkel újítják fel az ICE 1-eseket

iho/vasút   ·   2021.11.21. 15:00
00_db_ice1_abb

A Deutsche Bahn az első generációs InterCity Expresseket vontató hetvenhat mozdonyát korszerűsíti. Az ABB technológiája javítja az energiahatékonyságot, a megbízhatóságot és könnyebbé teszi a karbantartást.

Az ABB jelentős megrendelést kapott a Deutsche Bahntól a DB zászlóshajójának számító InterCity Express ek korszerűsítésre szól. A megbízás egy felújítási program részét képezi, amely során a DB hetvenhat motorvonatmozdonyát az ABB IGBT-technológiát (Insulated Gate Bipolar Transistor – szigetelt kapus bipoláris tranzisztor) alkalmazó vontatási konvertereivel korszerűsítik. A meglévő, a 90-es évek színvonalát képviselő teljesítményelektronikának a lecserélése a legmodernebb vonatási technológiára elősegíti az ICE 1-flotta élettartamának jelentős meghosszabbítását, és biztosítja, hogy a korszerűsített járművek még legalább egy évtizedig üzemképesek maradjanak. A felek a megbízás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A rendelés a harmadik negyedévben érkezett.

A vontató-berendezés a felsővezetékről érkező villamosenergiát a vontatómotorok meghajtására alkalmas feszültségű és frekvenciájú árammá alakítja. A kiválasztott vontatási átalakítók az ABB háromszintű, nagyteljesítményű elektronikai platformjára épülnek, aminek köszönhetően minimálisra csökkennek az energiaveszteségek, csökken a meglévő villanymotorok mechanikai igénybevétele, és csökken a zajszint is. A korszerűsítéssel a várt energiamegtakarítás mértéke legalább nyolc százalék lesz, ami ötezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg.

– Az ABB vontatási átalakítóit 2010-ben már sikeresen telepítették negyven, korszerűsített, ICE-1-mozdonyba. A 2010-es korszerűsítés jelentős energia-megtakarításokat eredményezett, és a vártnál nagyobb mértékben csökkentette az üzemeltetési költségeket is. Az új, energiahatékony gördülőállomány beszerzésére, valamint új, karbantartási létesítmények építésre irányuló beruházásainkkal együtt, ez a projekt újabb mérföldkőnek számít a leginkább klímabarát közlekedési módban elért pozíciónk megerősítésében – mondta Philipp Nagl, a Deutsche Bahn DB Fernverkehr divíziójának termelési igazgatója.

A DB nemrég megszerezte az üzemeltetési engedélyt a Német Szövetségi Vasúti Hatóságtól, ami lehetővé teszi a konverterek korszerűsítését. A hatóság két korszerűsített kísérleti mozdony intenzív tesztelése után adta ki az engedélyt. A hetvenhat mozdony korszerűsítése várhatóan 2023 harmadik negyedévében zárul.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek