Áció, káció, vakáció! – és természetesen itt a nyári menetrend is!

iho/vasút   ·   2024.06.14. 18:00
mav_balaton_flirt

A népszerű turisztikai úticélokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig szeptember 22-ig érvényes utószezoni menetrenddel, az előszezonihoz hasonló kínálattal nyújtja meg a nyarat a MÁV–Volán-csoport.

A MÁV-Start előszezoni menetrendje május közepén, a nyári tanítási szünet előtt öt héttel indult el; gyakoribb vonatközlekedéssel, a kerékpárszállítási lehetőségek bővítésével elősegítve a Balaton megközelítését.

A balatoni forgalmat a turisztikai szezon felpörgésével együtt, a vakáció kezdetével járatja csúcsra a csoport: június 22-ével, a főszezontól kezdődően ugyanis a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítanak forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére, megkönnyítve, kényelmesebbé téve a strandolásra való utazásokat, a tóparti nyaralásokat.

A főszezonban már nemcsak a fővárost és a Dunántúlt, hanem a keleti, délkeleti országrészt (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal kötik össze a Balatonnal, ahogy már hosszú évek óta szokás. A Jégmadár expressz és a bagolyvonatok is gyakrabban járnak majd az idei főszezonban. A Dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám Intercity, Pécsről pedig a Fenyves expresszvonat.

A Volánbusz helyi, helyközi járataival, valamint az ország számos térségéből nyújt közvetlen eljutást a magyar tengerhez, illetve annak térségében, megkönnyítve nyaralók és kirándulók közlekedését.

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználni a vadonatúj EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) néven elindult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását, akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz – a fejlesztés az emma.mav.hu weboldalon érhető el.

Az új kedvezményrendszernek és a tarifareformnak, valamint a vármegye- és országbérlet népszerűségének köszönhetően minden esély megvan rá, hogy az utazási kedv elérheti, sőt meghaladhatja a 2023-as rekordévet, amikor a teljes szezonban (elő-, fő- és utó) hárommillióan utaztak vonattal, és egyre többen választják autó helyett a vasutat a „magyar tengerhez” utazva. Az utazásszám dinamikus emelkedése bizonyítja, hogy fejlesztésekkel, a szolgáltatási színvonal javításával, a Balaton kényelmesebb elérésével a vasúti közlekedés versenyképessé vált a közútival szemben.

Az idei évtől a rendkívül népszerű vármegye- és országbérletek napijegyváltozatai (Vármegye24, Magyarország24) is felhasználhatók az utazáshoz, ezáltal az egynapos (24 órán belüli) utazások kényelmesebbé és olcsóbbá váltak. Ráadásul a Magyarország24 – helyjegy megváltása mellett – az intercityken is felhasználható, az adott vármegyére érvényes Vármegye24 napijegy pedig a tómenti utazások során használható. Az idei évtől az eddigi ösztönzők mellé társul, hogy márciustól milliók számára vált kedvezőbbé, olcsóbbá a közösségi közlekedés, a kedvezményre jogosultak és a családok havonta akár több tízezer forintot is spórolhatnak a megfelelő menetjegy, bérlet vagy napijegy választásával, ha vonattal vagy busszal utaznak nyaralni.

A MÁV–Volán-csoport a tavalyi évhez hasonló kínálattal, járatsűrűséggel és szolgáltatásokkal várja az utazókat idén is a Balaton partjára, több kerékpárszállítási lehetőséggel és nagyobb személyzettel készülnek a június 22-ével induló főszezonra.

Az utóbbi években a főváros és a Balaton közötti megszokott járatokon kívül (Balaton és Tópart Intercityk, DéliàParti InterRégiók, Kék Hullám Intercityk, Katica InterRégiók, Vízipók sebesvonatok) június 22-ével közvetlen vonatok indulnak a keleti, délkeleti vármegyékből is a Balatonhoz. A kerékpárosok számára egységes tarifával, a garantált férőhely érdekében minden balatoni járat esetében kerékpárhelyjegy váltási kötelezettséggel és jelentősen növelt kapacitással készülnek.

A Dunakanyart a Velencei-tóval és a Balaton déli partjával összekötő Jégmadár expresszvonat is minden hétvégén közlekedik már az előszezontól, sőt július 6-ától augusztus 25-éig naponta fog járni. A főszezonban ez lesz a legnagyobb kapacitású járat, ugyanis hétvégenként a kétegységnyi emeletes KISS-ben 968 utas számára garantálnak ülőhelyet. Június 22-étől az éjszakai bagolyvonatok már nemcsak a déli partot, hanem hétvégenként az északi part településeit is összekötik egymással és a fővárossal. A déli parton minden éjszaka kétóránként közlekednek majd Budapest és Keszthely között, hétvégén pedig órás ütem lesz Budapest és Fonyód között.

A Volánbusz a MÁV–Volán-integrációnak köszönhetően a vasúti közlekedéshez hangolta a vonat-busz csatlakozásokat a kényelmesebb átszállások érdekében, és hogy a vonattal közvetlenül el nem érhető településekről is kedvező eljutást garantáljon a magyar tengerhez. A MÁV–Volán-csoport eddig is a MÁV applikációt, valamint az Elvirát javasolta a legegyszerűbb, leggyorsabb jegyváltási módként; erre azonban újabb érv is van: júniustól az online felületeken már a Volánbusz jegyeit is meg lehet vásárolni!

A Volánbusz helyi és helyközi járataival idén is megkönnyíti a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből nyújt most is közvetlen eljutást a tóhoz. Változik a Tihanybuszok menetrendje: Balatonfüred és Tihany között a nyári tanítási szünetben, a hétvégi időszakban új Volánbusz-járatok segítik az eljutást. A menetrendi fejlesztésnek köszönhetően hétvégente 9 és 18 óra között már harmincpercenként indulnak a körjáratok Balatonfüred és a félsziget között.

Az utasforgalom folyamatos emelkedése miatt minden korábbinál fontosabb, hogy az utasok lehetőleg elővételben, akár napokkal az utazás előtt váltsák meg a jegyüket, helyjegyüket ezáltal – a lehetőségek figyelembe vételével – az igényekhez jobban tudja igazítani a férőhelyeket a Csoport, és zökkenőmentesebb lehet az utazás. A csoportoknak és kerékpáros csoportoknak azt ajánlják, hogy legalább egy héttel előre jelezzék utazási szándékukat a kocsik, ülőhelyek és átszállások leszervezése miatt.

A helyjegy váltása valamennyi balatoni intercity- és expresszvonatra kötelező – a Balaton-part menti szakaszok kivételével! A hétvégi időszakban a helyjegyeket érdemes több nappal az utazás előtt elővételben megvásárolni, így a másodosztályú IC-helyjegyek ára kedvezőbb, mint az utazás napján megváltott társaiké. Az intercity- és expresszvonatokon az országbérlet mellé is kötelező helyjegyet váltani!

Járatok és szolgáltatások a déli parton...

Budapest és a Balaton déli partja között a sűrűn közlekedő és közvetlen Balaton és Tópart Intercity-, valamint a Déli->Parti InterRégió-vonatokkal lehet utazni. A hétvégi csúcsidőszakban új Napfürdő expresszvonat közlekedik a Déli pályaudvar és Balatonszentgyörgy között mindkét irányban, vasárnap délutánonként pedig további mentesítő vonatok indulnak a déli partról a főváros felé. Ezenkívül a keleti országrész és a Balaton közötti, a fővárost érintő járatokat is választhatják az utasok. Éjszakánként a Bagolyvonatok garantálják a biztonságos hazajutást.

 • A főváros és Keszthely közötti Balaton IC-k a tavalyihoz hasonló 1. osztályú kocsival és étkezőkocsival közlekednek a teljes szezonban.
 • A Budapest és Nagykanizsa közötti Tópart Intercityk esetében a főszezonban is 1. osztályú kocsikkal és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal kiegészülve közlekedik; a kerékpárral utazóknak is ezeket a járatokat javasolják.
 • A két intercity együttesen óránként közlekedik a tó déli partján, az utasok ezekkel juthatnak el a leggyorsabban a fővárosból Siófokra (Kelenföld–Siófok: 73 perc) és a déli part egyéb nagyobb településeire.
 • A Budapest és Fonyód (egyes vonatok esetében Balatonszentgyörgy) közötti Déli->Parti InterRégiók alacsonypadlós, klímás Flirt motorvonatokból állnak, megkönnyítve az akadálymentes eljutást a magyar tengerhez.
 • A Bagolyvonatok minden éjszaka kétórás ütemben közlekednek Budapest és Keszthely között, hétvégén pedig órás ütem elérhető Budapest és Fonyód között. Fesztiválok idején további sűrítővonatok közlekednek.

 

…és az északi parton

Az északi part esetében a tavalyihoz hasonló menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok a főszezonban.

 • Budapest és Tapolca között a kétóránként közlekedő Kék Hullám Intercityk garantálják az eljutást mindkét irányban. Az IC+ prémium és bisztrókocsikban a könnyed fedélzeti étkezési (lepények, hot dog, édességek, üdítők, sörök) és a kényelmes, emelt szolgáltatási színvonalú utazási lehetőséget is megtalálják az utasok, valamint 2. osztályú IC-kocsikat is kapcsolnak az intercitykhez.
 • Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Vízipók sebesvonatok közlekednek. A tavalyi évhez képest változás, hogy Káptalanfüreden nem állnak meg. A nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi miatt a bicikliseknek ezeket a járatokat javasolják.
 • Budapest és Balatonfüred között akadálymentes és klímás Flirt motorvonatból álló Katica InterRégió-vonatok is közlekednek, szintén kétóránként.
 • Balatonfüred és Tapolca között kétóránként Bz-motorvonatból kiadott személyvonatok is járnak, ezekhez kerékpárszállító mellékkocsikat is kapcsolnak.
 • A főszezontól hétvégenként Bagolyvonatok is járnak az északi parton: péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon Balatonfüred és Tapolca, valamint Tapolca és Keszthely között.
 • Balatonfüreden a Budapest felől érkező intercitykhez csatlakozik a Tihanybusz: a „kincses félszigetet” közösségi közlekedéssel a Volánbusz Tihanybusz nevet és logót viselő 7355-ös járataival lehet megközelíteni.

 

Dunántúli kapcsolatok

A Dunántúl észak-déli irányú fő balatoni kapcsolatát a kétóránként közlekedő Helikon InterRégió-vonatok garantálják Győr és Kaposvár (egyes járatok esetében Pécs) között, Tapolca, Keszthely és Fonyód érintésével. A Helikon IR-ek Pécs és Kaposvár közötti szakaszán kötelező a helyjegy!

A minél több férőhely és eljutási lehetőség érdekében a Helikon InterRégiókon kívül az alábbi szezonális, kerékpárszállító kocsikat is továbbító vonatok is közlekednek minden nap:

 • a Tanúhegy expresszvonat Győr és Keszthely között;
 • a Lesence expresszvonat Szombathely és Keszthely,
 • a Fenyves expresszvonat Pécs és Keszthely között,
 • valamint a Kék Hullám Intercity a Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca–Szombathely útvonalon.

A helyjegy váltása az intercity- és expresszvonatokon kötelező, így a hétvégi csúcsidőszakban is garantált az ülőhely, ezért a Helikon InterRégiók helyett ezen vonatok igénybevételét javasolja a MÁV–Volán-csoport.

Keszthely és Tapolca között kétóránként a Balaton InterCitykhez csatlakozva személyvonatok is közlekednek, melyek helyjegy váltása nélkül, kerékpárszállítás esetén kerékpárhely foglalása mellett vehetők igénybe.

A Dunántúl számos településéről – többek között Dunaújvárosból, Szekszárdról, Pécsről, Komlóról, Kaposvárról, Lentiből, Nagykanizsáról, Szombathelyről, Zalaegerszegről, Sopronból, Győrből, Esztergomból és Tatabányáról, valamint a járatok útvonalán felszállóhellyel érintett településekről – a Volánbusszal is egyszerűen elérhető a Balaton.

Átlós vonatok és buszok Kelet-Magyarország és a Balaton között

A Déli parton:

 • az Aranypart expressz Záhony, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok és Fonyód között közlekedik, 1. osztályú, valamint kerékpárszállító kocsival;
 • az Ezüstpart expressz Miskolc és Fonyód között jár 1. osztályú és kerékpárszállító kocsival is kiegészülve;
 • az Aranyhíd expressz Szeged és Fonyód között garantálja a közvetlen eljutást. 1. osztályú és kerékpárszállító kocsival;
 • a Vitorlás InterRégió Szolnok és Fonyód között hétvégénként nagykapacitású KISS motorvonattal;
 • a Panoráma expressz Nyíregyháza, Debrecen és Siófok között hétvégenként emeletes KISS motorvonattal;
 • az Esti Csók InterRégió vasárnapokon Fonyódról Kőbánya-Kispestre KISS emeletes motorvonattal segíti a hazajutást a Balaton partjáról.
 • A Volánbusz Salgótarjánból Siófokra, Szegedről, Egerből és Gyöngyösről Siófokra és Keszthelyen át Hévízre, Kecskemétről Dunaújvároson át Siófokra, Zalaegerszegre és Fonyódra, Bajáról pedig Hévízre és Siófokra is indít autóbuszjáratokat. A Békéscsaba–Kecskemét–Dunaújváros–Siófok–Zalaegerszeg közvetlen járattal pedig az ország leghosszabb menetrend szerinti autóbuszvonalán érhető el a Balaton déli partja.

Az északi parton:

 • a Szabolcsi Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Záhony és Zánka-Erzsébettábor között Debrecen, Nyíregyháza, Püspökladány és Szolnok érintésével, kerékpárszállító kocsival;
 • a Csabai Tekergő expresszvonat Békéscsaba és Tapolca között hétvégi napokon jár, kerékpárszállító kocsival.
 • A Kecskemétről induló autóbusszal Dunaújváros, Székesfehérvár és Veszprém érintésével érhető el az északi part, Bajáról pedig Balatonalmádin át Veszprémbe lehet eljutni.

 

Jégmadárral a Dunakanyartól a Balatonig

A Jégmadár expresszvonat május 13-ától, az előszezon menetrend bevezetése óta közlekedik a hétvégi és ünnepnapokon az utószezon végéig Szob és Fonyód között, közvetlen kapcsolatot nyújtva a Dunakanyar térsége és a Velence-tó, illetve a Balaton között – az utasok idén is a legkorszerűbb, légkondicionált KISS emeletes motorvonatokat vehetik igénybe.

A járat július 6-ától augusztus 25-éig hétköznap is közlekedik, kétvégenként pedig két egyéggel: ilyenkor a Jégmadár expressz lesz az ország legtöbb ülőhelyet nyújtó vonata – akár 968-an is válthatnak helyjegyet.

A Jégmadár expresszvonaton hétköznap tizenkét, hétvégén 24–36 kerékpár szállítható. A nyár folyamán a kerékpárhelyek további bővítését tervezik. Kerékpárszállítás esetén a kerékpárjegyet és a 650 forintos kerékpárhelyjegyet is meg kell váltani!

A járatra helyjegy váltása kötelező az utasoknak, de a Balaton-part mentén helyjegy nélkül lehet utazni. Az országbérlet – a helyjegy megváltása mellett – a teljes útvonalon használható. Ezt a bérletfajtát egy-egy hónapban többször is hosszabb távon – például a Balatonhoz – utazóknak megéri vásárolni. A helyjegyet díjmentes utazás, illetve országbérlet használata esetén is meg kell váltani! Ára a vásárlás helyétől, módjától, a kiindulási állomástól, távolságtól, illetve a kedvezményektől, elővételtől független: egységesen háromszáz forint.

Az Elvira menetrendtervezőben történő jegyváltás során a grafikus helyfoglaláskor a vonat egységeinek ülőhelyelrendezését mutató ábrán választható ki a megfelelő ülés.

A csomaggal utazók kényelme érdekében néhány ülést fenntartanak a nagyobb csomagoknak, így az emeletes KISS motorvonat-egységenként 484 (hétvégenként 968) ülőhelye közül választhatnak szabadon az utasok, a foglaltságtól függően.

A Volánbusz is készül a főszezonra

A Volánbusz helyi és helyközi járataival idén is megkönnyíti a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből garantál most is közvetlen eljutást a tóhoz.

Helyi járatok

A Volánbusz négy Balaton-parti településen, Siófokon, Balatonfüreden, Keszthelyen és Fonyódon üzemeltet helyi járatokat, melyek helyi jegyekkel és bérletekkel vehetők igénybe. További információ: https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/balaton#helyi

Tihanyba a Tihanybusszal!

Tihany a legjelentősebb település a Balaton partján, amely nem érhető el vasúttal. A „kincses félszigetet” közösségi közlekedéssel a 7355-ös autóbuszokkal lehet megközelíteni. A Tihanybusz nevet és logót viselő járatok Balatonfüredről körjáratként, két útvonalon érik el Tihanyt, így akár Tihanyon belüli utazásra is igénybe vehetők országbérlettel, Veszprém vármegyebérlettel és napijegyekkel. A nyári tanítási szünetben, a hétvégi időszakban új Tihanybusz-járatok is segítik az eljutást. A menetrendi fejlesztésnek köszönhetően hétvégente 9 és 18 óra között már harmincpercenként indulnak a körjáratok Balatonfüred és a félsziget között. Részletes információ: Változik a Tihanybusz menetrendje (volanbusz.hu)

Idén is közlekednek a Balatonfüredet Tihannyal összekötő Tihanybusz-járatok

Bagolyvonatokhoz csatlakozó éjszakai járatok a Káli-medencébe

A nyári tanszünet időtartama alatt péntek és szombat éjszakánként „Káli-kör” elnevezésű, 7702-es vonalszámú autóbuszok közlekednek Tapolcáról Révfülöpre és vissza, Gyulakeszi, Káptalantóti, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye és Kővágóörs települések érintésével. A járatok a Balatonfüred és Tapolca között közlekedő Bagolyvonatokhoz Révfülöp vasútállomáson biztosítanak csatlakozást. További részletek: Káli-kör – éjszakai járatok közlekedése a Káli-medence térségében (volanbusz.hu)

A helyi járatok, a Tihanybuszok és a Káli-kör járatok menetrendjéről, útvonaláról és díjszabásáról, valamint arról, hogy az egyes városokból, régiókból hogyan érhető el autóbusszal a Balaton, a www.volanbusz.hu/balaton oldalon is lehet tájékozódni.

A Volánbusz számos helyközi és távolsági járattal szolgálja ki a balatoni főszezont

 

Tervezzen Emmával!

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználni a vadonatúj Emma (Egységes Menetrend Magyarországon) néven elindult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz. Az emma.mav.hu weboldalon elérhető fejlesztéssel nemcsak a vasúti (vonat, hév, vasútvillamos) és helyközi autóbuszos eljutással, hanem több mint hetven település helyi járataival (BKK, DKV, MVK, SZKT, Volánbusz helyijáratok stb.) is lehet tervezni.

A Balatonnál és a Velencei-tónál, illetve ezek térségében a következő települések esetében érhetők el a helyi járatok: Balatonfüred, Érd, Fonyód, Keszthely, Siófok, Székesfehérvár, Veszprém.

Útvonaltervezésnél az esetleges késésekkel is tervez Emma, továbbá néhány szolgáltató (például a MÁV-Sstart) esetén fontos szöveges utastájékoztatási információkkal szolgál a forgalmi változásokat, fennakadásokat okozó rendkívüli helyzetekben. A járatok nézetben a járművek pozíciója térképen is megtekinthető, de a helyi és helyközi járatok menetrendjére is lehet szűrni.

Az Emma nem váltja ki a megszokott jegyértékesítési felületet: a megfelelő útvonal megtervezése és kiválasztása után azonban egyetlen gombnyomással az Elvirára (jegy.mav.hu) jutva megkezdhető a vonatjegy vásárlása. A rendszerben elérhető szolgáltatók köre a közeljövőben bővülni fog, és célul tűzték ki azt is, hogy a vonatjegyeken túl a Volánbuszokra történő jegyvásárlást is segítse majd az Emma.

Fedélzeti vendéglátás a vonatokon

A 75 éves Utasellátó az idei szezonban is fedélzeti szolgáltatást nyújt a balatoni vonatokon: a Balaton Intercityken május 25-étől egészen a szezon végéig közlekedik napi nyolc pár vonatban étkezőkocsi Budapest és Keszthely között.

Az Utasellátó idén is igyekezett frissíteni a kínálatán és újabb ételeket vett fel a balatoni étlapra. A streetfood jellegű irányzatot követve újdonságként megjelenik a kínálatban a nachos tál, a sajttal töltött jalapeño és a gyros tál. A sokak által kedvelt hideg és zamatos gyümölcslevesek vonalát követve idén őszibarack-krémlevessel várják az utasokat az étkezőkocsi fedélzetén. A főételek között pedig megjelenik a paradicsomos húsgombóc főtt burgonyával, valamint a zöldborsófőzelék, amely opcionálisan kérhető tükörtojással vagy zöldségpogácsával. Az igazi nyári hangulatot megteremtve egy új, szezonális hamburgerrel is készül az Utasellátó csapata, amely frissítő és ízes összeállítása garantálja az élvezetes étkezést.

A főszezontól a Kék Hullám Intercityk bisztrókocsijában is szolgáltat az Utasellátó. A kínálatban hűtött üdítőitalok, sör, bor, lepénykínálat, hot dog, édességek, a prémium kocsirészen utazó utasoknak jegyárban foglalt kávé vagy tea szerepelnek. A fedélzeti konyha és vendéglátás kulisszatitkairól a Menetközben podcast-adásában lehet további információkat szerezni.

Melege van? Keresse a klímás vonatokat!

Hogy melyek ezek?

 • A Déli->Parti InterRégió-vonatok (Stadler Flirt),
 • a Katica IR-ek (Flirt),
 • a Helikon InterRégiók (Desiro),
 • az Esti Csók  IR-ek (Stadler KISS),
 • a Vitorlás InterRégió (KISS),
 • a KISS és FLIRT motorvonatokból álló expresszvonatok: Jégmadár, Panoráma, Napfürdő,
 • a kelet-magyarországi expresszvonatok (Ezüstpart, Aranypart, Aranyhíd) 1. osztályú kocsijai,
 • valamint az intercityk IC-vonatrésze (1. és 2. osztály).
Kerékpárszállítás a balatoni vonatokon

A főszezonban a MÁV-Start minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit forgalomba állít. Mind az északi, mind a déli parton közlekednek olyan vonattípusok, melyekben a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyekben akár harminc kerékpár is szállítható:

 • az északi parton a Kék Hullám Intercityket és a Vízipók sebesvonatokat javasolják a kerékpáros utasoknak;
 • a déli parton a Tópart Intercity-vonatok kerékpáros kapacitása a legnagyobb;
 • a Dunántúl felől a Helikon InterRégió-vonatok helyett a Lesence, Tanúhegy és Fenyves expresszvonatokat célszerű választania a kerékpárosoknak.

A kerékpárszállításhoz a balatoni vonatokon a kerékpárjegy vagy kerékpár országbérlet mellé kerékpárhelyjegy vásárlása is szükséges. Ennek ára száz és 990 forint közötti, és vonattípusonként eltérő a kapacitás függvényében. Emiatt is érdemes böngészni a kínálatot és a kedvezőbb árú vonatokat választani a bicikliszállításhoz. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt tanácsos a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Március 1-jétől a tarifaváltozással a kerékpárjegyek is változtak: kerékpárjegy ötszáz forintért váltható, kedvezményes kerékpárjegy (például a Magyar Kerékpárosklub tagjainak és Start-klub-kártyatulajdonosoknak) 375 forintért. Sőt, elérhetővé vált a kerékpáros országbérlet is 4950 forintért. A kerékpárhelyjegy váltása a kerékpáros országbérlet mellé is kötelező! Teljes körű bővebb információ a MÁV-Start kerékpáros aloldalán olvasható: https://www.mavcsoport.hu/kerekpar

Kell-e helyjegyet váltani?

A megnövekedett utasforgalomra felkészülve a helyjegy váltása minden Balatonhoz közlekedő intercity- és expresszvonatra kötelező annak érdekében, hogy az utasok ülőhelye garantálva legyen.

A péntektől vasárnapig tartó csúcsidőben közlekedő vonatokra érdemes már több nappal előre jegyet váltani, mert a férőhelyek korlátozottak, a helyek könnyen elfogyhatnak. Helyjegyvásárlásnál az Elvira felületén a grafikus (kocsirajz alapján) történő helyfoglalást is lehet választani.

 • Az 1. osztályra szóló helyjegyet 1990 forintért, prémium osztályra szóló helyjegyet pedig 2990 forintért lehet megvásárolni.
 • A 2. osztályú intercity-kocsikba a helyjegy az utazást megelőző napon megvásárolva olcsóbb, 650 forint az utazás napján érvényes 990 forintos ár helyett.
 • Az expresszvonatok esetében háromszáz forintos, kedvezményes helyjegy váltása szükséges.
 • A Balaton partja mentén minden vonaton helyjegymentesen lehet utazni, az összes területileg érvényes napijeggyel (Balaton24, Vármegye24) vagy bérlettel is.

Az InterRégió- és a személyvonatok helyjegymentesek – a Helikon InterRégiók Pécs és Kaposvár közötti szakaszainak kivételével.

A vármegye- vagy országbérlettel, valamint a Magyarország24 és a Vármegye24 napijeggyel utazók számára a balatoni vonatok közül a személyvonatok és sebesvonatok mindegyike igénybe vehető, azonban a helyjegyes vonatok (intercity, expressz) csak országbérlettel vagy Magyarország24 napijeggyel és helyjeggyel vehető igénybe a helyjegyes szakaszokon. A tómenti települések közötti utazásokhoz minden jegytípussal használhatók a járatok, helyjegy váltása nélkül is.

A DéliàParti és a Katica InterRégiókon, valamint a Vízipók sebesvonaton és a balatonfenyvesi kisvasúton vármegye- vagy országbérlettel és  az új napijegyekkel is lehet utazni. A Fenyves, Lesence és a Tanúhegy expresszvonatokat helyjegy vásárlásával, valamint országbérlettel és az új Magyarország24 napijeggyel lehet használni.

A Jégmadár expresszvonatot Balatonaliga és Fonyód, a Kék Hullám expresszvonatokat Balatonalmádi és Tapolca, illetve Szombathely között, a Győr és Pécs közötti Helikon InterRégiókat Győr és Kaposvár között lehet helyjegy nélkül, azaz menetjeggyel, vármegye- és országbérlettel vagy a napijegyekkel is igénybe lehet venni. Pécs és Kaposvár között viszont idén is kötelező a helyjegy váltása. A Fenyves expresszvonatot Fonyód és Keszthely, a Lesence és a Tanúhegy expresszvonatokat pedig Keszthely és Tapolca között lehet helyjegy nélkül, azaz a vármegyebérletekkel és a vármegye napijegyekkel igénybe venni.

Azt, hogy a vonatra kötelező-e a helyjegy váltása, a MÁV appban vagy az Elvira felületen is ellenőrizni lehet – amennyiben országbérlettel vagy napijeggyel utazik, a kedvezmény beállításával könnyen megvásárolható a helyjegy.

A Balaton 24 napijegyek május 12-étől szeptember 22-éig minden nap megvásárolhatók – a tavalyi évhez hasonló áron és felhasználási lehetőséggel. Részletek: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balaton24

A már megszokott vármegye- és országbérletekről, az új napijegyekről, továbbá a kiterjesztett kedvezményekről az ujtarifa.hu weboldalon olvashat bővebben.

A kutyát se hagyja otthon!

A Balaton, Tópart és Kék Hullám Intercityken csak a nem IC-minőségű kocsikban szállítható kutya, a Kelet-Magyarország és a Balaton közötti úgynevezett átlós vonatokon valamennyi másodosztályú kocsiban, a nem feláras vonaton szállítható a kutyákra vonatkozó szabályozással azonos módon. A pilotüzem csak a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa/Keszthely, a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca és a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonalakon közlekedő feláras vonatokat érinti.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúttársaság új ülőhelyet garantál, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad.

Az állatok vonatokon történő szállításáról további információk a MÁV–Volán-csoport honlapjának Gyakran Ismételt Kérdések rovatában, az Utazástervezési szolgáltatások/ 1.7. Élőállatok szállítási fejezetben olvashatók. A buszjáratokra vonatkozóan itt olvasható tájékoztatás.

Új és felújított jegyautomaták a Balatonnál

A Balaton partján már összesen 37 új és felújított automata áll az utasok rendelkezésére a forgalmasabb állomásokon és megállóhelyeken, a gyorsabb és kényelmesebb jegy- és bérletvásárlás megkönnyítse érdekében. Az automatákban a népszerű Balaton 24, valamint az ország- és vármegyebérletek és a napijegyek is megvásárolhatók:

 • az északi parton Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred, Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca állomásokon és megállóhelyeken;
 • a nyugati partszakaszon Keszthelyen;
 • a déli parton Lepsény, Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyódliget, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonszentgyörgy állomásokon és megállóhelyeken.

Siófokon és Balatonfüreden a felújított automatákon kívül további két új típusú jegykiadóautomata is az utasok rendelkezésére áll.

Azokon az állomásokon, melyeken pénztár vagy automata üzemel, csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni, a vonaton menetjegy csak pótdíj váltása mellett vásárolható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek