Alacsonyabb energiaköltségek, javuló számok a Renfénél

iho/vasút   ·   2023.04.29. 15:00
renfe_ave

Az utasszámok és a teherforgalom mennyisége is nőtt a spanyol nemzeti vasúttársaságnál.

A Renfe által a napokban kiadott közlemény szerint a cég vontatásienergia-költségei 30,3 százalékkal csökkentek idei év első negyedévében, fékezve ezzel a költségeket és a veszteségeket. A vállalat kiadásai négy százalékkal, 952 millió 92 ezer euróra (cirka 364 milliárd forintra) estek vissza, elsősorban az energiakiadások csökkenése miatt. 70 millió 450 ezer euró (körülbelül 27 milliárd forint) veszteséget könyvelhettek el, ez 28,6 millió euróval (cirka 11 milliárd forinttal) jobb, mint az előtti eredmény.

A Renfe személyszállítási szolgáltatásait közel 129 millió utas választotta, ez 34 százalékos javulás, 57 millió euró (közel 22 milliárd forint) bevételt generálva. A személy- és teherszállításból együttesen 901,3 millió euró (hozzávetőlegesen 344 milliárd forint) folyt be. A további tevékenységekkel, például a szaúd-arábiai Haramain nagysebességű vasútvonal kezelésével együtt 981,5 millió eurót (közel 375 milliárd forintot) kaszált a vasúttársaság; ez hét százalékos növekedés.

A Renfe az ellenére is több utast vonzott, hogy az AVE, az Avlo, az Alvia, az Euromed és az intercity-szolgáltatásai egyes vonalakon még több versenytársat kaptak a magánvasutak formájában; például a francia nemzeti vasút SNCF Ouigo-szolgáltatása tavaly októberben kelt versenyre a Renfével, az Iryo pedig decemberben lépett be a spanyol piacra. Mindkét új szereplő célja, hogy újabb vonalakra hozzon további szolgáltatásokat. Ezzel egyidejűleg a Renfe hivatalosan is tovább akar terjeszkedni a francia vasúti piacon – jelenti a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: wikimedia.org)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek