Amerikai segítséggel tartja fenn az áramellátást az Ukrán Vasutak

iho/vasút   ·   2023.05.19. 15:00
ukran_tehervonat

A vasúttárság dízeles áramfejlesztő generátorokkal fog gondoskodni a villamosított teher- és személyszállító vasútvonalak folyamatos betáplálásáról.

Az új megoldás részeként az ukrán vasúttársaság UZ százöt dízelgenerátort telepít az ország vasúthálózatának kulcsfontosságú helyszínein, amik tartalék erőforrásokként működnek majd az esetleges fennakadások esetén. Ennek köszönhetően a vonatok áramellátási gondok esetén is közlekedni tudnak.

Az áramfejlesztőket az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségétől (USAID) kapta az UZ, a szerkezetek összértéke körülbelül 2,7 millió dollár, vagyis jelenlegi árfolyam szerint hozzávetőlegesen 920 millió forint. Az ukrán vasúttársaság szerint a 100 ezer fogyasztót kiszolgálni képes rendszer a vontatási alállomásokat, a vasúti automatizálást és a telekommunikációs eszközök áramellátását hivatott garantálni.

Az orosz hadsereg az elmúlt hónapok során számos alkalommal támadta az ukrán elektromos hálózatot. A támadások valószínűleg többek között a kommunikációs és telekommunikációs rendszerek ellen zajlottak, akadályozva az információk, emberek és akár a szállítmányok mozgását. Az UZ igazgatótanácsának elnöke, Jevgenyij Ljascsenko kihangsúlyozta: a vasútvállalatnak minden forgatókönyvre fel kell készülnie.

Figyelembe véve, hogy az ukrán vasúthálózat 46 százaléka villamosított és számos létfontosságú vonallal rendelkezik, elsősorban az ország nyugati részén, amik működőképesen tartják az ország ellátási láncát, létfontosságú az áramellátás garantálása. Habár az Ukrán Vasutak szerint az ország villamosenergia-hálózata elleni támadások egy vonatot sem érintettek, kulcsfontosságú, hogy alternatívák is rendelkezésre álljanak a szállítmányok és az emberek fuvarozásához – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek