Az M76-ossal Zalaegerszeg is bekapcsolódhat a magyar gyorsforgalmi úthálózatba

MTI/iho   ·   2023.12.20. 12:00
m76_zeg_bevezeto

A 31 kilométeres útszakasz az eddigi legnehezebb domborzati viszonyok között megépülő gyorsforgalmi út Magyarországon: 39 hidat és négy völgyhidat hoznak majd létre.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása szerint a beruházásban a zalai vármegyeszékhely, valamint Keszthely négysávos kapcsolata mellett a sármelléki repülőtér bekötése, Fenékpuszta és Sármellék között pedig a 76-os főút fejlesztése is megvalósul, továbbá Nemesrádó területén az út üzemeltetési feladatait is ellátó korszerű Üzemmérnökségi telepet is építenek.

Az épülő gyorsforgalmi út nemcsak egy Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő szakasz, hanem egy úgynevezett „okos út” is. A beruházás kiemelkedik a többi magyarországi gyorsforgalmi út közül, tekintettel arra, hogy abba olyan elemek és innovatív megoldások kerülnek, amelyeknek üzemeltetési, baleseti tapasztalatait kielemezve, azok felhasználhatóak lesznek a későbbi útfejlesztések megvalósítása során is.

Beépítenek egy mozgatható terelőfalrendszert, a Rolling Barrier (görgős korlát) védelmi rendszert, a Blue System (drótkötélkorlát) rendszert, egy motoros alácsúszásgátló rendszert, a szemből történő útra hajtásra figyelmeztető rendszert, valamint okos világítást, napelemeket, valós idejű szenzorokat és automatikus jégmentesítést is.

A beruházás keretében ezen kívül nagysebességű járműtesztelésre alkalmas, közel tizenegy kilométer hosszúságú, 26 méteres koronaszélességgel rendelkező, autópálya keresztmetszetű tesztszakasz is épül a ZalaZone Járműipari tesztpálya tesztigényeihez szükséges műszaki megoldások elvárásainak megfelelően.

(Nyitóképünkön a 76-os főút négysávúsított, zalaegerszegi bevezető szakasza. Kép forrása: NIF Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek