Az utolsó pillanatban döntött a kormány: lehívható a CAF-ok utolsó ötvenegy villamosról szóló opciója

iho/vasút   ·   2023.02.24. 09:00
00_caf_opcio_lehivva

A Magyar Közlönyben jelent meg a döntés: negyvenhat rövid és öt hosszú CAF érkezhet Budapestre.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán a döntés kapcsán azt írta, „bár a villamosok beszerzéséről már 2019 májusában megállapodott a kormány és a főváros, a forrás biztosításáról szóló döntés az utolsó pillanatban született meg: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai eddig tudták életben tartani azt a rendkívül kedvező beszerzési lehetőséget, amiről bűn lett volna lemondani.”

(fotók: Vörös Attila)

Vitézy Dávid pedig arról posztolt, „a CAF-beszerzés az elmúlt harmincöt év legnagyobb villamosbeszerzése volt Budapesten. Hosszas tendereztetés után a BKK vezetőjeként még 2014-ben írtam alá a szerződést a spanyol CAF-fal, a világ egyik vezető járműgyártójával és rendeltünk első körben negyvenhét villamost Budapestnek, amelyek azóta is járnak többek között az 1-es, a 3-as és a Budai Fonódó (17, 19) vonalain.

(...)

A szerződést előrelátóan jelentős opcióval kötöttük meg, így a fővárosnak és a BKK-nak további hetvenhét villamos megrendelésére maradt még lehetősége. Akkor ezt sokan nem értették, kritizálták, pedig a szerződés az inflációt követve még a 2014-es árakon biztosítja mindmáig az új villamosok rendelését, ami nem kis szó, hisz ilyen áron egy új tenderen ma már megközelítőleg sem kapna ajánlatot a BKK, a duplája is jó ár lenne.

Öt éve a BKK huszonhat új villamost rendelt meg ebből az opcióból, kilencvenkilenc százalékos uniós és állami támogatás mellett. Ezek már forgalomba álltak 2020 körül.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek