Balatoni rovancs: appból vesszük a jegyet, miközben a Kissek meghódították a tavat

iho/vasút   ·   2022.09.03. 15:00
00_balatonfured_ic

A tavalyi, egész szezon alatt elért évtizedes rekordnál is többen választották a MÁV-Start járatait a Balatonhoz utazáshoz. Az elő- és főszezonban több mint 2 millió 700 ezren utaztak vonattal a tóhoz, vagy onnan, illetve a balatoni állomások között.

A balatoni főszezonban tavalyhoz képest nagyjából huszonkilenc százalékos volt az utasszám-növekedés, sőt a járvány előtti utolsó évhez képest is hozzávetőleg harminckét százalékkal jobb az eredmény. A legtöbben Siófokon, Balatonfüreden, Zamárdiban, Fonyódon és Balatonlellén fordultak meg. A jegyek többségét, közel 1 millió 300 ezret már a MÁV appban és a megújult Elvira felületén vásárolták meg az utasok. MÁV applikációban vásárolt az utasok huszonnégy százaléka, interneten tizenhárom százaléka, jegyautomatákban pedig tizenhét százaléka. Idén a főszezon elejére több tóparti állomásra és megállóhelyre is telepített jegyértékesítő automatát a vasúttársaság, a számuk harminchétre nőtt a térségben. Ennek is köszönhetően a Balatont érintő utazásra szóló jegyekből a tavalyi 180 ezer után az idei főszezonban közel 510 ezret automatákból vásároltak az utasok.

Idén is forgalomba álltak a nyári hétvégéken a Balaton felé az emeletes Kissek, sőt jelentősen bővült a kínálat.

  • A Dunakanyarból Fonyódra a dupla Kissből álló Jégmadár expresszen lehetett eljutni.
  • A Szolnok és Siófok között közlekedő Napfürdő expresszvonat a hétvégi napokon Cegléd, Albertirsa és Monor érintésével járt.
  • A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon nyújtott lehetőséget a térségben élők számára is a Balatonra való közvetlen eljutásra.
  • A Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között járt, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken állt meg.
  • Vasárnaponként az Esti Csók Fonyód és Kőbánya-Kispest között juttatta haza az utasokat a Balatonról.

Az emeletes vonatok csaknem 45 ezer utast és mintegy kétezer kerékpárt szállítottak.

A déli parton közlekedő Bagolyvonatok az utasok körében továbbra is népszerűek, éjszakánként több ezren közlekedtek velük. A Balaton körüli vonalak forgalmát idén nyáron is növelte, hogy a vonatok szerelmeseinek retró hétvégékkel készült a vasúttársaság. Az Utasellátó étkezőkocsikban hétvégente átlagosan háromszáz embernek szolgáltak fel ételeket.

A szezonális termékek közül a meghatározott vasútvonalakon és Volánbusz-járatokon egyaránt érvényes, jellemzően a tó körüli utazás elősegítésére hasznos, különféle Balaton 24/72 napijegyekből összesen 27 ezer 600 kelt el, négyezerrel több, mint tavaly. A kedvezményes, helyjegybiztosítást magában foglaló, interneten és MÁV appon vásárolható Okosjegyből mintegy 24 ezret vásároltak az utasok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek