Benyújtotta módosító csomagját az Alstom és a Siemens

iho.hu   ·   2018.12.16. 08:45
alstom-siemens-400

Az Európai Bizottság (EB) október 29-én küldte meg kifogásait az Alstomnak és a Siemensnek a tervezett fúzióval kapcsolatban. A remények szerint a kínai vasúti gyártókkal szemben is versenyképes új óriáscég az EB szerint akkora fölénnyel rendelkezne a vasúti, városi vasút járművek és a biztosítóberendezések piacán, hogy nem lenne érdekelt a folyamatos fejlesztésben és csökkenne a választék, illetve a versenyhelyzet megszűnése miatt torzulna az uniós belső piac is.

Az Alstom és a Siemens Mobility most közösen küldték meg arra vonatkozó vállalásaikat, miként kívánják ezt a helyzetet elkerülni. Az intézkedéscsomag az egyesült cégek forgalmának négy százalékát érintené. Csakhogy semmilyen garancia nincs rá, hogy az EB kielégítőnek fogja találni az Alstom és a Siemens Mobility javaslatait. Az összeolvadás utáni cég közel háromszorosa lenne mind tevékenységben, mind területi lefedettségben a legnagyobb versenytársának.

A Siemens és az Alstom 2017. szeptemberében írtak alá nyilatkozatot arról, hogy fuzionáljon a Siemens mobilitási üzletága az Alstommal. Az új gyártónak hatvan országban 62 ezer 300 alkalmazottja lenne és éves szinten 15 milliárd 300 millió euró bevételre tehetne szert. Az érintett egységeknek jelenleg 61 milliárd 200 millió euró értékben van rendelése. Az EB február 18-áig kell döntsön róla, versenyjogi szempontból engedélyezi-e az Alstom és a Simens Mobility egyesülését.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek