Budapest–Hamburg (majdnem) gépcsere nélkül

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.05.23. 08:45
00kicsi

A Cseh Vasutak egy újabb sikerről számolhatnak be: a Škoda 109E gyári jelölésű, 380-as sorozatú több áramnemű villamos mozdony megkapta Németországban a típusengedélyt. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Budapest és Berlin, vagy Hamburg között közlekedő EuroCity járatok (csaknem) gépcsere nélkül közlekedhetnek. Az intézkedés némi menetidő-csökkenést is jelent, hiszen elmarad a jövőben a drezdai gépcsere.

(fotó: Vörös Attila)

Azonban azonnal letörik a bili füle: ugyanaz a Škoda-csoda mégsem mehet végig a Budapest–Hamburg vonalon... Forgalmi, fordai okok miatt. A Budapestről érkező EuroCity vonat ugyanis a prágai főpályauvaron irányváltás miatt így is, úgy is gépet cserél, s mivel a Messerschmittek honos fűtőháza Prágában van, így ott cserélnek majd mozdonyt a távolsági nemzetközi vonatokon.

Ennek ellenére a Škoda ünnepel, hiszen egy hosszú folyamat sikeres befejezését könyvelheti el a járműgyártó. A jelenlegi ígéretek szerint a decemberi menetrendváltástól már Messerschmittek közlekednek Budapest és Hamburg között közlekedő EuroCityken. A Škoda-csodákról részletesebben előző cikkeinkben olvashatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek