Csillagos Bobina az életmentő menet élén

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.03.03. 13:45
kiskep

A Szlovák Vasutak (ŽSR) Múzeumdokumentációs Központjának tulajdonában lévő és különös gondoskodást élvező E499.047-es pályaszámú Bobina becenévre hallgató üzemképes történelmi villamos mozdony siklott le Ruttkából Tiszacsernyőbe – mit sem félve a Fátra és a Tátra hegyvidéki pályaviszonyaitól, hogy felvegyen néhány múzeumi példányt az ottani fűtőházből. A szép és tiszta Bobina orráról még a jellegzetes, gyártásának idejében még jókora öntött vasból készült vörös csillag sem hiányzik. A gépet 1957-ben gyártották az akkori V.I. Lenin Művekben Plzeňben (ma Škoda Transportation).

Garbócbogdány (Bohdanovce) közelében halad el a múzeumi menet (fotó: Railpage.net)

A visszafelé haladó konvojban többek között a 721.105-ös és a 771.052-es dízelmozdonyok is helyet kaptak, hátul pedig két régi postakocsi is utazott. Hozzáférhető információk szerint a lehető legjobb sors jut nekik, különböző nosztalgiaszervezetek tulajdonába kerülnek a gépek, restaurálják őket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek