Csomópont a metró árnyékában

iho   ·   2014.02.24. 19:00
00kicsi

Egészen 1980-ig, a metró meghosszabbításáig, a Határ úti csomópont nem volt más, mint a közutak találkozása: a nevet adó, a Wekerle-telep szélén Pesterzsébetre tartó úton kívül az Ady Endre út, az Üllői út és a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út futott össze itt egy pontban. Az elágazásban egyedül az Aero szálló emelkedett ki, amely – mint neve mutatja – a repülőtéri utasokat volt hivatott kiszolgálni. A metró tette a környéket tömegközlekedési csomóponttá: a pestlőrinci, kispesti villamosokat idáig vágták vissza, és a ráhordás miatt itt alakították ki Dél-Pest egyik legnagyobb autóbusz-végállomását is.

A Határ úti végállomás régen...<br>(fotó: Komjáthy Zoltán)

A végállomás környéke a mai napig magán viseli az építés korának jellegzetességeit, annak lepusztultságával együtt. A tervező a hetvenes évek végén elárusítóbódékat, büféket képzelt a buszvégállomás és a metrólejárat közötti üres területre, azok az elmúlt harmincnégy évben átestek a folyamatos leromlás állapotán, ami mind a külsőt, mind pedig a látogatóközönséget illeti.

...és most: a villamos típusán kívül sok minden nem változott<br>(Kemsei Zoltán felvétele)

Ezen a múltból itt felejtett látványon kíván változtatni Budapest önkormányzata. György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes nemrég szakmai egyeztetésen találkozott a Budapesti Közlekedési Központ, a BKV, a Főkert szakembereivel, valamint az illetékes önkormányzatok munkatársaival és tervezőkkel. Az eddigi bódéváros helyett egy kétszáz négyzetméteres területet jelölnének ki kereskedelmi célokra, az üzletek a IX. kerületi önkormányzat ellenőrzése alatt lennének. A kiürülő nagy terület kizöldül: az Üllői úttal párhuzamosan és a metrólejáratoknál alakítanak ki zöldterületeket, padokkal. Az Europark előtt kialakítandó új közösségi tér párakapukat, esti ledes megvilágítást kapna. A buszmegállók megmaradnak, de fedett várót építenének mindegyikhez. A rendezésről eddig az első vázlatrajzok készültek el, a terveket két héten belülre, azaz március elejére ígérik.

A bemutatott látványterv egy részlete<br>(forrás: www.gyorgyistvandr.fidesz.hu)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek