Egyben adják el a DB Schenkert

iho/vasút   ·   2023.10.05. 12:00
dbschenker_teherkocsi

A logisztikai leányvállalat értékesítéséből származó sokmilliárd eurós bevételt adósságai törlesztésére kell fordítania a DB-nek.

Új szakaszába ért a Deutsche Bahn (DB) logisztikai üzletága, a DB Schenker értékesítési folyamata: a felügyelőbizottság és a DB igazgatósága úgy döntött, hogy részekre bontás helyett egészben adja el az szállítmányozó óriásvállalatot. A lépést a német közlekedési miniszter, Volker Wissing is megerősítette.

A végleges döntést több hónapig tartó, a legésszerűbb eladási forgatókönyvet vizsgáló kutatási munka előzte meg. A választás végül a teljes logisztikai csoport felszámolására esett. A DB vezetése úgy véli, az eladási folyamat folytatásában pénzügyileg vonzó vételárat kell kialkudni. Ez azonban hosszú folyamatnak ígérkezik.

A következő lépés az ajánlattételi szakasz megnyitása, lehetővé téve, hogy az érdeklődő felek ajánlatokat nyújthassanak be. A felügyelőbizottság és a DB testület ezt követően fog dönteni – a vasútvállalatot különféle kereskedelmi bankok segítik majd a folyamat során. A licitálási folyamatra és a vevő végleges kiválasztására még nincs konkrét időkeret, a DB szerint ez rövid időn belül nem is remélhető. Ennek egyik oka, hogy egy akkora piaci szereplő, mint a DB Schenker átvételét még jóvá kell hagynia a német és az uniós versenyhatóságoknak is.

A logisztikai leány eladásából származó bevétel, melyet korábban tíz és húszmilliárd euró (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 3700 és 7400 milliárd forint) közé taksáltak, teljes egészében a DB-t illeti. Az állami tulajdonú vállalatnak ebből kell csökkentenie a rekordmagasságokba szökő adósságait – jelenti a Rail Freight.

A Deutsche Bahn 2002-ben vásárolta fel a Schenkert, ami 2007-ben vált a DB logisztikai leányvállalatává.

(Nyitóképünkön a DB Schenker egyik teherkocsija. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek