Elektromos buszt tesztelnek Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.06.24. 18:45
kiskep

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) hosszú távú célkitűzései között egyértelműen szerepel a környezetbarát városi közlekedés széleskörű elterjedése. A közelmúltban már elvétve volt példa egy-egy kisebb elektromos busz tesztelésére, de ezek nem igazán voltak hosszú életűek. A SOR Libchavy buszgyár által gyártott SOR EBN 11 típusú autóbusz július közepén megkezdi próbaüzemét, egyelőre utasok nélkül. Az éles próbaüzem, pontosabban az utasokkal történő próbajáratok valószínűleg szeptemberben kezdődhetnek, ha addig minden a terveknek megfelelően történik.

SOR EBN 11 típusú autóbusz Prága utcáin<br>(fotók: DPP)

A SOR EBN 11 típusú elektromos buszt először Hannoverben mutatták be, Csehországban először a 2014-es CzechBus kiállításon lehetett szemügyre venni a 11 méter hosszú villamos meghajtású, nulla emisszió kibocsátású városi autóbuszt. Konstrukcióját tekintve nagyban hasonlít a már régóta gyártott és üzembe helyezett 12 méter hosszú városi buszhoz. Az EBN 11 típus kéttengelyes, háromajtós, alacsonypadlós, légkondicionált, elektromos fűtőrendszerrel ellátott jármű. Motorja 120 kilowatt, akkumulátora 172 kilowatt teljesítményű, emellett a futásteljesítménye egy töltésre a forgalmi helyzetnek függvényében 120–150 kilométer. A jármű elektromos berendezéseit a SOR részére a Cegelec a.s. cég gyártja. A busz lítium ionos akkumulátorát naponta 5–7 órán keresztül töltik majd az éjszakai órákban. Újdonság a buszra felszerelt kétpólusú áramszedő, amely napközben a villamoshálózat felső vezetékéből is áramforráshoz juttathatja az autóbuszt. Ezzel a megoldással akár 260 kilométerre is növelhető a jármű napi futásteljesítménye. A jármű kapacitása összesen 93 utas, ebből 23+6 ülőhely (utóbbi lehajtható üléseket takar), maximális sebessége pedig 80 kilométer per óra.

A busznak áramszedője is van, amivel napközben is tölthető

A SOR Libchavy járműgyártó 2010 óta van a cseh piacon, azóta összesen tizenhét különböző típusú elektromos buszt gyártottak és helyeztek üzembe. A vállalat portfóliójában jelenleg három típusú elektromos meghajtású busz szerepel, ezek 8–11 méter hosszúak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek