Elektromos teherautókat mutatott be a BYD

iho/közút   ·   2019.11.13. 15:00
400px_byd_ejarmuvek

A BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. az Eutrotrade Kft.-vel karöltve tette le az e-busz, e-teherautó és e-furgon magyarországi piaci bevezetésének nulladik kilométerkövét a napokban Kisigmándon rendezett e-Truck & e-Bus Piacbevezető Szakmai Napokon.

Két K9 típusú elektromos autóbuszt mutatott be a BYD a napokban megrendezett e-Truck & e-Bus Piacbevezető Szakmai Napokon (fotók: Eurotrade Kft.)

A kínai központú BYD 2017 áprilisában nyitotta meg komáromi buszgyárát. A gyártó világszerte a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik az elektromos autók gyártása terén, 2015-tel kezdődően immár egymást követő négy évben. Az e-teherautók és e-buszok kategóriájában a cég egymaga több ilyen elektromos eszközt gyárt, mint az összes többi piaci szereplő együttvéve. A márka széles termékkínálata és a magyarországi képviselete alapozta meg az Eurotrade Kft.-vel való közös együttműködést. A BYD buszkínálatában szerepel 8,7 vagy tizenkét méter hosszú, egyszintes szóló, tizennyolc méteres csuklós városi, tizenkét méteres távolsági és repülőtéri, valamint 10,2 méteres emeletes jármű is. Az Európába szánt modellek közt szerepel a T3 típusú elektromos kisteherautó, speciális elektromos konténerszállító vontató, valamint a T6 típusú elektromos, hét és fél tonnás és a T8-as elektromos, tizennyolc tonnás közúti teherautók.

A szakmai napokon két K9 típusú, tizenkét méteres autóbuszt mutattak be. Továbbá először volt látható és tesztelhető Európában a 2620 kilogramm gördülőtömegű, elektromos hajtású, zárt T3-as furgon, valamint a 7490 kilogramm gördülőtömegű, elektromos hajtású, dobozos felépítménnyel szerelt T6-os teherautó.

A hét és fél tonnás T6-os teherautó, valamint a 2,6 tonnás T3-as furgon is teljesen elektromos hajtású

A T3-as kisteherautó teljes terhelés mellett egy töltéssel háromszáz kilométert tud megtenni. A töltési idő másfél óra, a rátöltés nem csökkenti az NMC akkumulátor élettartamát. A furgon terhelhetősége is egyedülálló a maga nemében, ugyanis a három és fél köbméteres raktérbe kilencszázhúsz kilogrammnyi árut lehet pakolni. További műszaki paraméterek ide kattintva érhetőek el. Az elektromos furgon 2020 első felétől rendelhető az Eurotrade Kft. kínálatából.

A teljesen elektromos, hét és fél tonnás, dobozos felépítményű T6-os teherautó alvázas kivitelének terhelhetősége 4090 kilogramm. A jármű hatótávja is egyedi: teljes terhelés mellett kétszáznegyven kilométert lehet megtenni egy töltéssel. A szintén hosszú élettartamú NMC lítium akkumulátorok töltési ideje kicsivel több, mint másfél óra. A jármű további műszaki paramétereiről itt lehet olvasni. A T6-os kinézete hamarosan megváltozik, új fülkét kap. A jármű 2020 harmadik negyedévétől lesz rendelhető, a szállítás 2020 év végétől kezdődik.

A BYD tizennyolc tonnás, T8 típusú, elektromos közúti teherautójának elsősorban a kommunális és hulladékkezelési szektorban lehet jövője, mivel a hulladékszállító felépítménnyel szerelt teherautók jelentős mértékben csökkenteni tudják a városok légszennyezettségét és zajterhelését. A jármű műszaki paraméterei ide kattintva érhetőek el.

(X)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek