Élje át újra a huszadik század Utasellátó-hangulatát október 26-án a Keletiben!

iho/vasút   ·   2024.10.24. 15:00
utasellato_eletkepek

Az érdeklődők korhű kínálatból válogathatnak az Utasellátó eddigi működése során közlekedő étkezőkocsikon, megtekinthető lesz a vasúti vendéglátás képes története, de színes gyermekprogramokkal is készülnek.

A tavalyi nagy siker után idén ősszel is megrendezik az Utasellátó napját; az egynapos rendezvény az idén száznegyven éves Keleti pályaudvaron várja az érdeklődőket október 26-án, szombaton. A látogatók többek között megtekinthetik az Utasellátó eddigi működése során szolgálatba állított étkezőkocsikat, amelyeken a korszakoknak megfelelő étlappal várják a látogatókat. Emellett ingyenes, színes gyermekprogramokkal is készül a vasúttársaság az őszi szünet első napján a Lotz-teremben, ahol megtekinthető lesz a vasúti vendéglátás képes története, valamint a Keleti pályaudvar történetét bemutató novellákból álló kiállítás is.

Az Utasellátó kínálata

Október 26-án, szombaton 10-től 18 óráig várják az érdeklődőket a Keleti pályaudvar hatodik vágányán felsorakozó, az Utasellátó 76 éves működése során forgalomba állított étkezőkocsik, valamint háló- vagy fekvőhelyes szerelvények. A különleges járművek megtekintése mellett most a régi idők és a jelenkor szolgáltatásait is kipróbálhatják a látogatók: a korszakoknak megfelelő, tradicionális étel- és italválasztékkal várják a vendégeket. A rendezvény teljes ideje alatt lehetőség lesz a fizetős vendéglátási szolgáltatások igénybevételére. Az érdeklődők megismerhetik a jelenlegi étkezőkocsik és IC+ bisztrók kínálatát, megkóstolhatják hamburgereket vagy a jelen kínálat közkedvelt főételeit, mint a paprikás csirkét vagy a marhapörköltet. Egyes ételekből kóstolóadagok vásárlására is lehetőség nyílik, a szezonális kínálat több eleme, mint a gyömbéres sárgarépakrémleves vagy a zöld pestós spagetti is megkóstolható lesz. Ezen kívül a retróhétvégéken kínált, a múlt század nyolcvanas, kilencvenes éveire jellemző fogások is elérhetőek lesznek, mint például a bácskai rizseshús vagy a lecsó, mely tojással vagy debrecenivel is kérhető. A hatvanas, hetvenes évek kormányzati utazásainak hangulatát is átélhetik a vendégek a WLS 051 szalonszakaszos hálókocsiban, melynek kínálatában exkluzívabb ételeket kínálnak: a kocsin kaviárt is fogyaszthatnak a vendégek. Mindegyik kocsin bankkártyával, SZÉP-kártyával is lehet fizetni!

A MÁV-Start szolgáltatásainak jelenlegi csúcsát képviselő IC+ ARmz prémium- és bisztrókocsi 1+ osztályú fülkéje, a jármű bisztrórészlegéből vásárolt lepénnyel. Kép forrása: MÁV-Start Zrt.)

A WLS 053-as kormányzati poggyászkocsin pedig megismerkedhetnek az érdeklődők a kormányzati utazások történetével egy nagyjából húszperces előadás keretében. A bemutató regisztrációhoz kötött, melyre az esemény helyszínén, a kocsinál tudnak jelentkezni az érdeklődők!

Programok a Keleti pályaudvaron

A Keleti pályaudvar idén ünnepli száznegyvenedik születésnapját. Az augusztusban indult programsorozat részeként most szombaton újra várja a gyerekeket, családokat a Lotz-teremből induló térképes kincskereső játék is, melynek keretében az épület rejtett zugait, elfeledett történeteit ismerhetik meg a felfedező kedvű kalandorok. A részvétel díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges.

A színes gyermekprogramok díjmentesen látogathatók, lesz arcfestés, Halloween-fotófal, valamint kézműves foglalkoztató 10 és 18 óra között.

A rendezvénysorozat lezárásaként most szombaton tartják a kerek évforduló tiszteletére kiírt MÁV novella- és fotópályázatok ünnepélyes díjátadóját is: a nyereményeket a pályázatok szakmai zsűrielnökei adják át a három pályázat dobogósainak. A Lotz-teremben megtekinthető a Keleti pályaudvar tizennégy évtizedét bemutató, ismert írók és lelkes amatőrök tollaiból született, mind az adott kornak megfelelő fényképekkel illusztrált novellákból álló kiállítás is.

A programról további információk ide kattintva érhetők el.

Az Utasellátó

A mai Utasellátó szervezet jogelődje, az Utasellátó Nemzeti Vállalat 76 éve jött létre, 2020 óta pedig a MÁV-Start Utasellátó Igazgatóságának több mint négyszáz munkatársa foglalkozik a vasúti vendéglátási szolgáltatások tervezésével, szervezésével és napi szintű megvalósításával. Ma már az étkező-, bisztró-, háló- vagy fekvőhelyes kocsival közlekedő vonatokon és két budapesti helyszínen: a Keleti pályaudvar üzleti várótermében és a Batthyány téri HÉV-végállomáson is találkozhatnak az utasok a vasúttársaság vendéglátó szolgáltatásaival. Naponta százhét vonatban közlekedik étkező- vagy prémium- és bisztrószakasszal rendelkező kocsi, ezek közül 19 nemzetközi, a többi pedig belföldi járatban. Többek között Miskolc, Nyíregyháza, Záhony, Pécs és Szeged felé, nyaranta pedig Balatonra is ki lehet próbálni az Utasellátó szolgáltatásait a vonatokon. Nemzetközi viszonylatban például Pozsonyba, Prágába vagy Hamburgba, nyáron Splitbe utazva találkozhatnak az utasok az étkezőkocsis járatokkal.

Az idei évben már több mint 680 ezer utas vette igénybe a fedélzeti vendéglátást. Eddig hamburgerekből több mint 17 ezret adtak el, felszolgáltak több mint hétezer adag gulyáslevest, közel 3500 adag marhapörköltet és több mint 4500 adag csirkepaprikást is, mindehhez pedig 38 ezer korsó sört csapoltak.

(Nyitóképünkön egy utasellátós életkép a múlt századból. Kép forrása: MÁV-Csoport)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek