Elkészült az új vasúti híd a cseh–szlovák határon

Korcsmáros Gábor   ·   2023.10.29. 18:00
novymost

Az elsők között egy magyar szerelvény siklott át a hídon, szlovák Vectronnal az élen.

Két héten keresztül nem volt közvetlen összeköttetés Budapest és Prága között a vasúton, egy teljes kizárásos vágányzár miatt. A vágányzár egy teljesen új vasúti híd helyre illesztése, és a kapcsolódó munkálatok miatt volt. A vasúti híd már a helyére került, s október 26-án már újra a megszokott útvonalon járhatnak a vonatok, közvetlenül a cseh és a magyar főváros között.

Korábban írtuk, hogy a Jókút (Kúty) és Břeclav közötti vonalszakasz átépítése különböző intenzitással zajlik a Morva folyó két partján. A csehek jóval előrébb járnak, mint a szlovákok. Jelenleg csak egy vágányon lehetséges a vonatközlekedés, emiatt nagyjából tízperces késésekre lehet számítani a szakaszon. A határfolyón átívelő másik hidat is kicserélik, új konstrukció kerül a régi híd helyére. A munkálatok elvégzését követően az eddigi 120 kilométer/órás maximális sebesség 160 kilométer/órára nő. Biztonságosabb és gördülékenyebb vaúti közlekedés lesz lebonyolítható a vonalon.

Nyitókép: Matúš Vavrek, ZSSK

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek