Élményvonattal a Gáspár-csúcsra

Joó Ferenc   ·   2016.04.19. 21:15
00kicsi

Péntektől vasárnapig zajlott a Vasutazz velünk! legújabb utazása, a Zakopanéba tartó Gáspár Expressz. A 17-es Nohab vontatta szerelvény a Nyugati pályaudvarról indult és Hatvan–Somoskőújfalu útirányon érte el Besztercebányát, ahol a városközponthoz közelebb eső Mesto megállóban szállt le a díszes társaság egy egyórás városnézés erejéig. Innen a mintegy húsz alagúttal tarkított hermándi vonalon át haladt tovább a szerelvény a Ruttkába vezető vonal felé, ahol deltázva jutott el a szerelvény a kassai fővonalra. Rövid száguldást követően Kralovánban fordult rá a Nohabos különvonat a festői szépségű Árva-völgyi mellékvonalra, amely hajdanán továbbhaladt Lengyelország felé, de jelenleg Árvaváralján keresztül csak Trsztenáig lehet rajta utazni. Itt zenekaros fogadtatása volt az utasoknak, akik busszal tették meg a maradék kilométereket a határon át Zakopanéba.

Szurdokpüspöki, fotómegállás. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A szombati nap a Tátra jegyében telt el. A reggeli program első akkordjaként felvonóval utazott a társaság a Gáspár-csúcs közelében kialakított sípályára, ahol az orkánerejű szélben a rátermettek megmászták a csúcsot is. A síelők szomszédságában a vonat utasai elénekelték a lengyel és magyar himnuszt, majd fakultatív program következett, amely során lehetett várost nézni, piacot látogatni, a gubalowkai siklóval utazni, vagy akár fürdőzni is.

Együttállás Uzsgyival Somoskőújfalun

A vasárnap a visszuatazással telt, plusz programokkal megspékelve. Mintegy nyolcvan fő korábban kelt és indult, hogy elbuszozhassanak Árva várának megtekintésére. Ők itt csatlakoztak a Trsztenából visszainduló vonathoz. Ruttkán egy óra állt az utasok rendelkezésére, hogy megtekinthessék a fűtőház gőzmozdony-gyűjteményét és muzeális Szergejét. Innen tizenhat fő mikrobusszal indult tovább, hogy a vonatot fotózhassa a körmöcbányai vonalon. A szerelvény ezúttal ugyanis nem Beszterce, hanem Garamberzence felé közlekedett, ahonnan körbejárást követően a Garam mentén Garamkovácsiig drót alatt közlekedett. Itt rátért a szerelvény a párkányi vonalra, ahol ismét körbejárt a Nohab. Nota bene: Ruttkán a fűtőháztól nem lehet a deltába bejárni, ezért a főpályaudvaron ismét körül kellett járni. Párkányból aztán már viszonylag egyszerűen hazajutott a szerelvény, végre ismét Nohab közlekedett a Dunakanyarban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek