Épül a Rail Baltica egyik fontos hídja

iho/vasút   ·   2022.07.26. 15:00
neris_hid_railbaltica_litvania

A Neris folyó felett átívelő műtárgy körülbelül 64 millió eurót fog kóstálni, 1510 méterével pedig a balti államok leghosszabb vasúti hídja lesz.

A Kaunastól cirka harminc kilométerre, a közép-litvániai Jonava városa közelében megvalósuló műtárgy építési munkálatai a napokban kezdődtek meg és várhatóan két és fél évig tartanak. A hídon két normál nyomtávú sínpár fog majd átfutni, melyeken a tehervonatok akár százhúsz kilométer per órás sebességgel is közlekedhetnek.

A beruházás kulcsfontosságú szereppel bír a Rail Baltica Lettország irányába vezető pályája szempontjából. A litván kommunikációs miniszter, Marius Skuodis szerint a cél, hogy a Rail Baltica fővonala Kaunas és Panevėžys között 2024 végére, tovább a lett határig pedig 2026-ra kiépüljön. A Rail Baltica litvániai részének kivitelezéséért felelős litván vasúti infrastruktúra-kezelő LTG Infránál úgy vélik, a Rail Baltica Kaunas és a litván–lett határ közötti szakaszának megvalósítása komoly kihívást jelent, mivel ez az első teljesen új építésű vasúti pályaszakasz a független Litvánia történetében. A teljes Rail Baltica projektet irányító RB Rail AS elkötelezett amellett, hogy az elsőnek megépülő, fontos szakaszokon már 2027-re futópróbákat lehessen végezni.

A Neris folyó felett negyven méteres magasságban és 1510 méter hosszan megépülő műtárgy létrehozására kiírt közbeszerzést tavaly áprilisban nyerte el az olasz Rizzani de Eccher vállalat; a cég a környéken zajló infrastrukturális munkákat is felülvizsgálja.

A hídnak a vízben nem lesznek pillérei, a pillérek közötti leghosszabb, százötven méteres nyílás a folyó felett ível majd át. Jonava városának közelsége miatt az építkezés során zajcsökkentő megoldásokra lesz szükség. Ennek érdekében a litván Viamatika cég műszaki karbantartási szolgáltatásokat nyújt a munkálatok teljes idejére. Kiemelt figyelmet fordítanak a környezetre is, például halvándorlási időszakokban nem zajlik majd munka. Ezen felül a híd egy Natura 2000-es területet is érint, ami további erőfeszítéseket igényel a környező terület védelme érdekében – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a Neris felett épülő híd látványterve. Kép forrása: railbaltica.org)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek