Eszem-iszom büfé a cseh gyorsvonatokon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.09.13. 08:45
kiskep

Szeptember derekán indul a legújabb „tartsuk meg az utasokat” projekt a cseheknél. Most azt találták ki, hogy bővítik az úgynevezett mobilbár (harapnivalók és italok árusítása gurulós kocsiról) szolgáltatást, sőt egyes gyorsvonatokba élelmiszer-automatát is helyeznek.

Eddig huszonhat cseh expressz járaton alkalmazzák a mobilbárokat, főképp a nyugat–keleti fővonalon, Prága és Olomouc, vagy Ostrava között. Szeptember közepétől azonban jóval több járaton lesz ilyen szolgáltatás, harminc gyorsvonatra, a Bohumín (Oderberg), Přerov és Brno állomásokat összekötő vonatokon is lesz már lehetőség ételhez, italhoz jutni anélkül, hogy az utas elhagyná a helyét. A mobilbárról például kávét, teát már akár tíz koronáért is kaphatunk (110 forint!) – valljuk be, ki nem adna 300 forintot egy jó hideg Gambrinusért a nagy melegben…

Élelmiszer automatákat szerelnek a csehek az InterPanter vonatokba (fotó: České dráhy)

A mobilbár szolgáltatáson kívül a nemrég állományba vett három InterPanter szerelvénybe pedig a Delikomat cég élelmiszer automatáit helyezik üzembe. Az InterPanterek a Břeclav–Brno–Olomouc vonalon közlekednek, itt is javul tehát a kínálat. Amennyiben az utasok körében pozitív lesz a visszhang az automatákat illetően, akkor további InterPanterekbe helyezhetnek étel-ital automatákat, például a Prága–Pardubice–Brno vonalon is.

Feltehetnénk a kérdést, vajon itthon miért nincs ilyen jellegű előrelépés a vasúton? Talán nincs rá igény? Hol vannak az étkezőkocsik, bisztrókocsik?

Hiányzik Önnek az étkezőkocsi a hazai vonatokból?
Igen, de csak a „Micsoda hangulat!” miatt...
Igen, enném a rántott húsukat is!
Nem baj, hogy nincsenek: drágák és lelakottak voltak.
Már az elmúlt nyolc évben is csak az otthon készült sült csirkecombot ettem rögtön fölszállás után.
Mozdonyvezető vagyok.
Ti még vonatoztok?
create quizzes

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek