Fél(s)iker

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.11.14. 17:56
Dvojika_kiskep

Szomorú, igazi novemberi hangulat uralkodott a 131.051/052-es pályaszámú ikermozdony első részének honállomásra szállításakor. A ruttkai járműjavítóban újjáélesztett villamos mozdonyt egy hattengelyes Rakanya húzta haza az iglói (Spišská Nová Ves) depóba. A felújítás alatt az ikermozdony friss festést is kapott, a ZSSK Cargo Slovakia egyengúnyáját.

Gépmenet az ikermozdony egyik részével<br>(fotók: Railpage.net)

Sokan talán felteszik a kérdést, miért egyenként szállítják haza az ikermozdony részeit – hiszen az ikreknek a legnehezebb az elválás. Nos a 131.051/052-es pályaszámú ikermozdony nem a legszerencsésebb ikerpár közé tartozik. Három és fél évvel ezelőtt, 2010. április 1-jén súlyos baleset érte, ami három ember életébe került... És ez sajnos nem volt áprilisi tréfa.

Hátulnézet

Az ikermozdonyon éppen próbafutást végeztek a mozdonyvezetők és oktatók, amikor Igló állomáson a harmadik vágányon hátulról beleszaladt a 131.051/052-es egy álló személyvonat szerelvényébe. A baleset pillanatában összesen hatan voltak a mozdonyon, kettőnek sikerült kiugrania az utolsó pillanatban, egyiküket helikopterrel szállították a kassai egyetemi kórházba. Három ember viszont odaveszett. Két mozdonyvezető és egy műszaki szakember vesztette életét az egyik legsúlyosabb vasúti balesetben Szlovákiában. A személyvonaton harmincan sérültek meg, közülük heten súlyosan.

Nemsokkal a baleset után...

Az ikermozdony másik fele még Ruttkában van, ez sérült leginkább, a főbb munkák már készen vannak, a napokban a vezetőállás kábelozása folyik. A tervek szerint decemberre fejezik be a teljes felújítását a 052-es számú résznek. A 131.051/052-es iker remélhetőleg 2014 januárjában állhat újra munkába. További fotók itt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek