Fogas: restart

iho/vasút   ·   2023.03.31. 18:00
00_fogas_apr1

A téli üzemszünet után április 1-jétől újra jár a fogaskerekű. A téli üzemszünet ideje alatt egy több száz méteres szakaszon felújították a pályát, hogy problémamentesen és csendesebben tudjanak közlekedni a jellegzetes piros-fehér szerelvények a hamarosan 150 éves fogaskerekű vasút vágányain.

Szombattól újra járnak a 60-es jelzésű fogaskerekű vasút szerelvényei a Városmajor és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomások között. A vasútvonalon az elmúlt hónapokban téli üzemszünet volt érvényben. Ennek ideje alatt több százméternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be Orgonás megállóhelynél. Az elmúlt hónapokban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, amelyek nélkülözhetetlenek a fogaskerekű üzembiztos működéséhez. Az elvégzett munkáknak köszönhetően a korábbinál csendesebben közlekedhetnek a szerelvények. A fogaskerekű vasút vonalán az elmúlt években több alkalommal is végeztek olyan hosszabb ideig tartó munkákat, amelyek az állagmegóváson felül az utasok komfortérzetét növelhetik, a környék zajterhelését pedig csökkenthetik.

Hétköznap a korábbi menetrend szerint jár majd a fogaskerekű, emellett kora reggel és késő éjszaka továbbra is megmarad a tavaly bevezetett és bevált TELEfogas rendszer. Ennek köszönhetően jelentős energiamennyiséget lehet megtakarítani, valamint csökkent a környék zajterhelése is, ugyanis csak akkor indul el a fogaskerekű az említett időszakokban, ha az ügyfelek előzetesen jelzik utazási szándékukat. Ráadásul ebben az esetben a fogaskerekű csak addig a megállóig közlekedik, ameddig vagy ahonnan az igénylő utazni szeretne, nem megy végig a vonalon. Emiatt kevesebb az utasok nélkül közlekedő szerelvény, amelyek így nem zavarják a vonal mellett élőket a hajnali és a késő esti órákban.

(fotók: Vörös Attila)

Hétvégén napközben tizenöt percenként járnak majd a szerelvények a Városmajor és a Széchenyi-hegy között, de ha a nagyobb forgalom indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatot. Hétvégén és ünnepnapokon reggel 7:30-ig, illetve este 22:00 után a szerelvények csak előzetes igénybejelentés esetén közlekednek. További részletek a TELEfogasról a BKK oldalán olvashatók. A 60-as fogaskerekű április 1-jétől érvényes menetrendje a BKK oldalán érhető el.

Az idei évre meglepetéssel is készülnek a fogaskerekű dolgozói: 2023-ban várhatóan több alkalommal is közlekedni fog a nyitott nosztalgiaszerelvény az ország egyetlen működő fogaskerekű vasútvonalán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek