Folytatódik az ETCS vonatbefolyásoló rendszer telepítése Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.11.12. 19:10
RP_01

A csehországi Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (SŽCD) november elején megkezdte az egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) telepítését a Prágában és közvetlen közelében fekvő vasútvonalakon. A munkálatokat az AŽD Praha vasúti berendezéseket gyártó cég végzi 327 millió koronáért (4,2 milliárd forintért).

(forrás: SŽDC)

A vonatbefolyásoló rendszer várhatóan egy év múlva lesz használható. A Praha-Uhříněves és Český Brod közötti vonalszakaszon Praha-Uhříněves, Praha-Hostivař, Praha-Malešice, Praha-Běchovice, Úvaly és Český Brod állomásokat szerelik fel a vonatbefolyásoló rendszerrel úgy, hogy az állomásközi pályaszakaszok biztosítóberendezését is ehhez igazítják, hogy a vonatok közlekedéséről az információátvitel lehetséges legyen. Két központi irányítóbázist építenek ki, valamint a prágai fő forgalomirányító-központot is részben korszerűsítik.

A 162-es Persing vezetőállásán tartózkodunk (fotó: Václav Rubeš)

A Praha-Uhříněves és Český Brod közötti szakasz ETCS rendszerrel történő felszerelése szerves része egy nagyobb, már folyamatban lévő projektnek, mégpedig a Kralupy nad Vltavou és Kolín közötti vasútvonalon történő ETCS telepítésének. A teljes vonalszakaszra 2023 novemberéig telepítik a vonatbefolyásoló berendezést. Az ETCS rendszert eddig Kolín és Břeclav állomások között már telepítették, de a vasúti szolgáltatók még inkább nem használják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek