Fontos exportminősítést nyert el az ÖBB RCG

iho/vasút   ·   2023.06.21. 18:00
00_rch_gabonavonat

Az ukrán gabonaszállítmányok az Osztrák Exportdíj bronz fokozatát eredményezték az árufuvarozó vasúttársaságnak.

Az osztrák szövetségi gazdasági kamara (Wirtschaftskammer Österreich) a napokban huszonkilencedik alkalommal hirdette ki Bécsben a minden éven kiadott, úgynevezett Exportdíj eredményét. Az exportszektor kiemelkedő teljesítményeit hat kategóriában díjazták.

A Szállítás és közlekedés kategóriában az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) hozta el a bronzérmet az ukrajnai gabonafuvarjaival: az ÖBB árufuvarozási leányvállalata 2022-ben több mint egymillió tonna gabonát szállított el Ukrajnából az Európai Unióba.

A díjat és az elismerést Martin Kocher szövetségi munkaügyi, digitális és gazdasági miniszter, valamint Harald Mahrer, az osztrák szövetségi gazdasági kamara elnöke adta át Clemens Först RCG-vezérigazgatónak. A logisztikai vállalat első embere elmondta: „Az Exportdíjat az éven a vasút nyerte. Az európai gazdaság fenntartható logisztikai gerinceként az RCG teljesíti az ellátás biztonságával kapcsolatos felelősségét, különösen a jelenlegi válság idején, mivel a vasút kulcsfontosságú az ellátás és a rendszerek szempontjából.”

Ukrajna Európa legfontosabb gabonaexportőre. Oroszország Ukrajna elleni inváziója és a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja okán több mint húszmillió tonna gabona ragadt Ukrajnában. Ennek érdekében a Rail Cargo Group 2022 márciusától fokozta az Ukrajából induló mezőgazdasági fuvarok teljesítését: 2022 végéig 1,3 millió tonna gabonát szállított el Közép- és Dél-Európába, napjainkig pedig több mint kétmillió tonnát, többet, mint bármely más európai vasúti árufuvarozó. Tekintettel arra, hogy az európai teherkocsipiac nem rendelkezett elég kapacitással ehhez az óriási pluszvolumenhez, a szállítások rendkívül rövid időn belüli megvalósítása óriási logisztikai kihívást jelentett az RCG-nek.

Az RCG Európa vezető vasúti logisztikai szolgáltatójaként teljesítette felelősségét: gabonafuvarjai hozzájárultak az egész világ gabonaellátásának fenntartásához. A vasút kulcsfontosságú a klíma és a rendszer szempontjából, ezért nélkülözhetetlen szerepet tölt be a logisztikában – és nem csak válsághelyzetekben.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ 18 országában jelen lévő RCG 34 különböző nemzetiségű, összesen 5887 logisztikai szakembere évente körülbelül 448 ezer vonatot – naponta nagyjából 1230-at – közlekedtet le biztonságosan, évente több mint 88 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 27,5 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek